Ranní Check: Britský premiér čelí rebelii, Evropská unie se děsí amerických dotací

Britský konzervativní premiér Rishi Sunak se musí vypořádat s prvním odporem z vlastních řad.

Britský konzervativní premiér Rishi Sunak se musí vypořádat s prvním odporem z vlastních řad. Zdroj: Profimedia.cz

Dobré ráno! Je 327. den roku, svátek má Klement, v tento den v roce 1951 byl tehdejší vysoký funkcionář KSČ Rudolf Slánský zatčen a obviněn z velezrady. 

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅EU zvažuje dotace pro průmysl

Představitele institucí EU vyděsil americký záměr poslat do ekonomiky 369 miliard dolarů a chtějí se tomu postavit vlastní formou podpory, informuje server Politico. Jde zejména o výrobu aut, baterií nebo čipů. Americká podpora je součástí Bidenovy iniciativy, která má pomoci Spojeným státům se vyrovnat s dopady inflace, eurokomisař Thierry Breton americké plány označil za „existenční riziko“ pro evropský průmysl. Evropská forma podpory průmyslu by mohla mít podobu Evropského suverénního fondu. Společným postupem chtějí evropští politici předejít individuálním národním formám podpory, které by podrývaly společný evropský trh.

✅HP propustí až šest tisíc zaměstnanců

Propouštění v amerických technologických firmách nekončí. Společnost HP, která je známá především jako výrobce počítačů a tiskáren, v následujících třech letech propustí mezi čtyřmi až šesti tisíci zaměstnanci. Celkově má americká společnost přes 51 tisíc pracovníků. Akcie HP v reakci na zprávu posílily o jedno procento. Firmě také klesly v uplynulém kvartálu tržby o 0,8 procenta, což odůvodňuje slabší poptávkou po spotřební elektronice.

✅Sunak čelí rebelii

Konzervativní britský premiér Rishi Sunak čelí prvnímu odporu z řad spolustraníků, informuje agentura Bloomberg. Proti návrhu zákona, který je součástí strategie britské vlády k nastartování bytové výstavby, se postavilo 47 poslanců. Sunak proto hlasování o legislativě, jež mělo proběhnout ve středu, odvolal. Přesné znění zákona tedy bude ještě předmětem debat uvnitř konzervativní strany. 

✅Čína podplácela tchajwanského plukovníka 

Napětí mezi pevninskou Čínou a ostrovním Tchaj-wanem se v posledních měsících vyostřuje. Nyní tchajwanské úřady vyšetřují plukovníka z námořní pěchoty, kterého podezírají z toho, že od roku 2019 předával čínským tajným službám zpravodajské informace, za což pobíral měsíční odměnu zhruba třicet tisíc korun. Součástí dohody byla i případná kapitulace v případě konfliktu mezi oběma zeměmi.

✅Americké akcie posílily

Americké akcie v úterý posílily, k růstu přispěly příznivé výsledky maloobchodní společnosti Best Buy. Dow Jonesův index si připsal 1,18 procenta a uzavřel na 34.098,10 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 1,36 procenta na 4003,58 bodu a index Nasdaq Composite se zvýšil také o 1,36 procenta na 11.174,41 bodu.

Akcie prodejce elektroniky Best Buy posílily o téměř třináct procent. Čtvrtletní výsledky podniku překonaly očekávání analytiků, firma navíc zlepšila celoroční výhled. To zmírnilo obavy, že vysoká inflace povede ke slabým tržbám maloobchodníků v klíčové vánoční sezoně. Růst tak zaznamenaly také akcie dalších maloobchodních společností.

Akcie podniků z energetického sektoru těžily z růstu cen ropy na světových trzích. Akcie amerických ropných gigantů Exxon Mobil a Chevron si tak připsaly téměř tři procenta.

✅Stane se dnes

  • Ruský prezident Vladimir Putin je druhým dnem v Arménii a účastní se jednání Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti.
  • Britský nejvyšší soud má rozhodnout o tom, zda může skotská vláda vyhlásit druhé referendum o nezávislosti bez schválení britským parlamentem.
  • Pokračuje plenární zasedání Evropského parlamentu.
  • Má začít soud s ruským opozičním politikem Iljou Jašinem. Podle obžaloby šířil „lživé informace“ o vraždění civilistů v ukrajinském městě Buča během okupace ruskými vojáky. Moskva zprávy o zvěrstvech popřela jako provokace kyjevského režimu. Jašinovi hrozí podle ruských médií až deset let vězení.