Řecká jednání: čas tlačí, dohoda stále není

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Jednání představitelů předních politických stran Řecka o reformách nutných k získání druhého záchranného úvěru 130 miliard eur (3,2 bilionu korun) od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie budou pokračovat v pondělí. Oznámil to šéf ultrapravicové strany LAOS Jorgos Karadzaferis. Řecku bez úvěru hrozí již v březnu bankrot, a potřebuje tak dokončit dohodu o získání úvěru co nejdříve.

Premiér Lukas Papadimos se dnes setkal se zástupci tzv. trojky věřitelů, tedy MMF, EU a Evropské centrální banky, se kterými jednal o detailních podmínkách k získání pomoci. Cílem jednání mělo být uzavření alespoň předběžné dohody o reformách, které jsou podmínkou k získání pomoci. Setkání premiéra s představiteli trojky sice odpoledne skončila, avšak nikdo neoznámil, zda se zbývající problémy podařilo vyřešit.

Po jednání s představiteli politických stran však Papadimos oznámil, že se politici dohodli na snížení výdajů v letošním roce v objemu asi 1,5 procenta HDP. Potvrdil pokračování v jednáních v pondělí a mluvčí hlavní politické strany PASOK dodal, že věřitelé čekají na odpověď od politiků do 11. hodiny středoevropského času. Věřitelé požadují po Řecku snížení výdajů o zhruba jedno procenta HDP, tedy něco přes dvě miliardy eur.

Nadále pokračují také jednání o restrukturalizaci státního dluhu se soukromými majiteli řeckých obligací. Dohoda s vlastníky dluhopisů je důležitou součástí balíku pomoci a má snížit dluh země o zhruba 100 miliard eur.

Dohodu brzdí neshody kolem reformy trhu práce

Ministr financí Evangelos Venizelos v sobotu uvedl, že Atény musí dokončit jednání s trojkou o druhém balíku pomoci dnes, jinak hrozí, že země pomoc nezíská. Objevila se však vážná překážka, kterou je tlak na přísnější reformy trhu práce. Řecku se nelíbí požadavky MMF a EU na snížení minimální mzdy, zrušení některých bonusů, snížení mezd v soukromém sektoru a další propouštění státních zaměstnanců. S tím nesouhlasí někteří politici ani odbory.

Pro politiky je rozhodnutí o dalších úsporách a reformách trhu práce velmi obtížné, protože veřejnost úspory odmítá a podpora úspor zhorší šance politiků na případný úspěch v dubnových volbách. Věřitelé požadují, aby škrty ve výdajích podpořili všichni představitelé politických stran, a nemohli je tak po volbách změnit.

Podle odborů ale nová opatření jen prohloubí recesi a zhorší nezaměstnanost, která nyní činí 19 procent, napsaly agentury AP a Reuters.

Pokročilo se v otázce privatizace a rekapitalizace řeckých bank

Atény se zatím bez úspěchu dohadují o druhém balíku pomoci a restrukturalizaci dluhu již několik týdnů. Země se tak nebezpečně přibližuje bankrotu. V polovině března budou muset Atény splatit dluh 14,5 miliardy eur a bez druhého balíku od MMF a EU nebudou schopné své závazky splnit.

Agentury uvedly, že zemi se v sobotu podařilo učinit pokroky v jednání a Řecko se dohodlo s věřitelskými institucemi na rekapitalizaci řeckých bank a detailech privatizace.

Případný krach jednání mezi věřiteli a Řeckem by se mohl stát velkým problémem při dalším řešení ekonomické krize v eurozóně a pravděpodobně by otřásl finančními trhy po celém světě.