Řecké proevropské strany neudržely většinu, hrozí konec úspor

Řecko, volby

Řecko, volby Zdroj: profimedia.cz

Obě dosud vládní proevropské strany v Řecku nebudou mít po nedělních parlamentních volbách většinu poslanců potřebnou k vytvoření nové koaliční vlády. Po sečtení více než 98 procent hlasů dohromady získaly 149 poslanců ve 300členném parlamentu. Zemi, která se topí v ekonomických problémech, proto nyní čeká velmi nejisté období vyjednávání o novém kabinetu. V ohrožení je i osud tvrdých úsporných opatření, které Řecko přijalo ve snaze zachránit se před bankrotem.

Po sečtení 98,6 procent odevzdaných hlasů se ukazuje, že dosavadnímu vládnímu tandemu chybí dva poslanci k získání parlamentní většiny. Pravicová Nová demokracie (ND) sice zvítězila, ale získala jen 18,9 procenta hlasů. Její dosavadní koaliční partner, levicová strana PASOK, je až třetí s 13,2 procenty. Právě PASOK lze označit za největšího poraženého voleb - od minulého hlasování v roce 2009, kdy získal 43,9 procent voličů, totiž ztratil podstatnou část příznivců.

Obě tyto strany v dosavadní společné vládě podporovaly tvrdá úsporná opatření, vynucená eurozónou, která výměnou za to finančně zachraňuje Řecko před bankrotem. Zatímco ve volbách před třemi lety dostaly dohromady 77,4 procenta hlasů, v neděli se jejich podíl propadl na 32,1 procenta. Přesto, že jejich výsledky jsou ve srovnání se stavem před třemi lety tak slabé, doufaly strany ještě několik hodin po uzavření volebních místností v parlamentní většinu. Řecký volební systém totiž přisuzuje vítězi voleb bonus 50 poslaneckých křesel, a Nová demokracie má tedy i se ziskem necelých 20 procent hlasů 108 zákonodárců.

Druhé místo si v neděli vybojovala opoziční Koalice radikální levice (SYRIZA) s 16,8 procenty hlasů. Její šéf Alexis Tsipras už v neděli řekl, že bude chtít sjednotit stanoviska celé řecké levice, aby se snažila zastavit politiku ústupků a škrtů.

Kromě tří nejsilnějších subjektů se do parlamentu dostaly ještě další čtyři strany - konzervativní Nezávislí Řekové budou mít 33 poslanců, Komunistická strana Řecka (KKE) 26 zákonodárců a Demokratická levice 19. Obrovským překvapením je úspěch řeckých neonacistů ze strany Zlatý úsvit, která podle všeho bude mít 21 poslanců.

Předseda vítězné strany Antonis Samaras už řekl, že bude usilovat o vytvoření vlády „národní záchrany“, jejímž hlavním úkolem bude udržet zemi v eurozóně. Po široké koalici proevropských stran volá také lídr PASOKu Evangelos Venizelos. „Smysl by měla vláda národní jednoty, jíž by se účastnily všechny strany nakloněné proevropskému kurzu, bez ohledu na jejich postoj k půjčkám,“ řekl.

Očekává se, že řecký prezident Karolos Papulias pověří Samarase sestavením vlády ještě dnes. Podle médií hodlá šéf ND o zformování nové vlády mluvit nejen s PASOKem, ale také s malou levicovou stranou Demokratická levice a se spíše euroskeptickými konzervativními Nezávislými Řeky.

Nejistota kolem vytvoření řecké vlády se projevila dnes ráno po otevření asijských trhů. V Hongkongu začalo obchodování na burze poklesem o 2,08 procenta, v Tokiu o 2,63 procenta. V Tokiu kleslo euro na nejnižší úroveň za poslední tři měsíce. Vedle nejistoty v Řecku trhy sledují i vývoj ve Francii, kde nově zvolený socialistický prezident François Hollande chce vedle rozpočtových škrtů klást důraz na podporu růstu.

Řečtí neonacisté jásají nad vstupem do parlamentu

Řečtí neonacisté v předčasných parlamentních volbách získali skoro sedm procent hlasů a budou zastoupeni dvěma desítkami poslanců. Svůj nebývalý úspěch bouřlivě oslavovali. Předseda Zlatého úsvitu Nikos Michaloliakos prohlásil: „Veni, vidi, vici (Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem)“.

Předseda Zlatého úsvitu Nikos MichaloliakosPředseda Zlatého úsvitu Nikos Michaloliakos|profimedia.cz

„Chci poděkovat těm statisícům Řeků,“ kteří nás volili, prohlásil pětapadesátiletý Michaloliakos. Zároveň neskrýval své zadostiučinění nad tím, že jeho strana, která v zemi zmítané hlubokou ekonomickou a sociální krizí zabodovala protipřistěhovaleckou a protievropskou rétorikou, zanechala za sebou řadu jiných uskupení, která její extremismus kritizovala.

„Nastala hodina strachu pro zrádce vlasti,“ zahřímal na svolané tiskové konferenci, z níž nechal podle serveru deníku To Vima vyhodit některé novináře, kteří při jeho příchodu nepovstali. „Tohle je teprve začátek,“ řekl také podle agentury AFP nevraživě směrem k zahraničním dopisovatelům, které jeho hnutí obviňuje z šíření lží o jeho ideologii.