Řecko ustupuje, věřitelům slibuje okamžitou a konstruktivní spolupráci

Řecký premiér Alexis Tsipras a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Řecký premiér Alexis Tsipras a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker Zdroj: ctk

Řecké ministerstvo financí dalo najevo, že je připraveno okamžitě umožnit obnovení kontrol mezinárodních věřitelů. Atény spolupráci s odborníky z věřitelských organizací před dvěma dny kvůli neshodám přerušily. Ministerstvo uvedlo, že teď očekává od těchto odborníků seznam požadavků a že bude "okamžitě a konstruktivně" spolupracovat.

Řecký premiér Alexis Tsipras při nočním jednání v Bruselu slíbil představitelům Evropské unie podrobný seznam plánovaných reforem. Mluvčí řecké vlády uvedl, že Atény obdrží další peníze ze záchranného programu, jakmile tento seznam předloží takzvané euroskupině, tedy ministrům financí eurozóny. Odborníci věřitelů mají za úkol shromažďovat údaje o řeckých reformních plánech, vláda je však tento týden obvinila, že překračují svůj mandát.

Eurozóna koncem března souhlasila se čtyřměsíčním prodloužením záchranného programu pro Řecko, výplatu zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard korun) ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády. Ta peníze potřebuje k tomu, aby odvrátila platební neschopnost Řecka.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech ve celkové výši 240 miliard eur (6,6 bilionu korun). Výměnou za úvěrovou pomoc ale muselo zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně. To prohloubilo hospodářskou recesi, zvýšilo nezaměstnanost a zhoršilo životní úroveň obyvatel.