Řecký týdeník: Dohoda s eurozónou je začátek nové epochy

Tsipras, Řecko,

Tsipras, Řecko, Zdroj: ctk

Výsledek jednání mezi Řeckem a jeho partnery v pátek večer je jasným zahájením nového období, ne-li přímo nové éry mezi oběma stranami. Základem této epochy, která začíná, je výsledek bitvy mezi umírněnými a extrémními silami v evropském prostoru, ale i mimo něj. Bitvy, v níž umírněnost naštěstí nakonec zvítězila nad radikály na všech stranách. Uvádí to ve svém komentáři k páteční dohodě s eurozónou o čtyřměsíčním prodloužení programu úvěrové pomoci řecký týdeník To Vima.

„Snad nejdůležitější je, že tato nová sezóna začíná tím, že zanechává za sebou hrozby a rizika řeckého odchodu z eurozóny,“ pokračuje liberální list, podle kterého je cílem dohody „radikální změna klimatu a modelu spolupráce mezi Aténami a jejich věřiteli s cílem dosáhnout trvalé stabilizace a konce krize“.

„Respekt vůči řeckému lidu a jeho vládě, stejně jako uznání katastrofální skutečnosti, to je od nynějška základní parametr, který, jak se zdá, už venku pochopili,“ dodává týdeník.

Berlín v izolaci

Komentátor listu Jorgos Maluchos v jiném článku kritizuje dosavadní postoj Německa k Řecku.

„Poprvé v průběhu let krize se Berlín ocitl v podivné izolaci jak ze strany Evropské komise, tak i Mezinárodního měnového fondu (MMF), ale také řady zemí eurozóny, které byly překvapeny touto německou krajně nacionalistickou hrou s ohněm proti Řecku a Evropě,“ domnívá se autor.

„Samozřejmě že se Němci nakonec uchýlí k tomu, co umí lépe než kdokoliv jiný a co rádi dělají: budou vydírat, vyhrožovat, terorizovat. A s největší pravděpodobností budou v podstatě opět prosazovat svou vůli. To se ale teprve uvidí. Poprvé totiž ztratí falešnou morální výhodu, kterou se jim tolik let dařilo pomocí lhaní a vydírání si monopolizovat,“ uvádí se také v textu, podle kterého je „Německo je poprvé v morální defenzívě“.

Atény: Dohoda je jasné vítězství, končí éra úspor
Řecká levicová vláda interpretovala páteční dohodu s eurozónou o čtyřměsíčním prodloužení programu úvěrové pomoci jako své vítězství a konec úsporných opatření, k nimž se zavázala předchozí vláda. Takový výklad ale odmítl irský zástupce v euroskupině, který zdůraznil že ministři financí zemí eura Aténám v ničem neustoupili. Řecká vláda nyní pracuje na seznamu reformních opatření pro přechodné období, který musí do pondělka předložit věřitelům.
Řecko má dostat další pomoc jen v případě, že věřitelé zhodnotí návrhy Atén jako dostatečné. Atény by tím zažehnaly bezprostřední hrozbu, že Řecku příští měsíc dojdou peníze na splátky dluhů a že bude muset v konečném důsledku opustit eurozónu. Nová vláda by také dostala prostor k tomu, aby se pokusila vyjednat dlouhodobě příznivější podmínky splácení dluhů u mezinárodních věřitelů.
Řecký premiér Alexis Tsipras v sobotu prohlásil, že jeho vláda páteční dohodou udělala "rozhodující krok na cestě od úsporných opatření, záchranných programů a od trojky (trojice věřitelů - Evropská unie, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond)“. Dohoda s euroskupinou podle něj ruší závazky předchozí vlády ohledně snížení mezd a důchodů, propouštění ve státním sektoru a zvýšení DPH na jídlo a léky.

Petr Dufek: Řecko a evropský morální standard