Reformu ruské armády brzdí místní zbrojaři

Nová generace samopalu Kalašnikov

Nová generace samopalu Kalašnikov Zdroj: archiv E15

Někdejší americký rival z dob studené války reformu ozbrojených sil dlouho odkládal. Konflikt s Gruzií v roce 2008 ale odhalil vážné problémy ruské armády a prezident Dmitrij Medveděv rozhodl o nezbytnosti přeměny mohutného tělesa složeného z branců v profesionální armádu.

„Početní stav ozbrojených sil jsme snížili k milionu vojáků, z toho 150 tisíc je důstojníků,“ řekl v prosinci náčelník generálního štábu Nikolaj Makarov. Redukce má umožnit zkvalitnění výcviku a výzbroje. Moskva na ambiciózní plán modernizace přislíbila během příštích deseti let vyčlenit kolem 640 miliard dolarů.

Jak však upozorňují domácí i západní média, ruští zbrojaři už nejsou to, co bývali. „Naše armáda potřebuje moderní vybavení, a pokud nám ho ruský obranný průmysl nemůže poskytnout, koupíme ho v zahraničí,“ citovala Russia Today prvního náměstka ministra obrany Alexandra Suchorukova.

A nákupy se skutečně rozjíždějí – Rusko už dříve objednalo například bezpilotní letouny v Izraeli. Nedávno se domluvilo s Itálií na nákupu 60 obrněných vozidel LMV. Velký odpor zbrojařů vyvolal kontrakt v hodnotě 1,7 miliardy dolarů na dvě „plovoucí krabice“, na které ruské námořnictvo překřtilo francouzské výsadkové lodě Mistral. „Ministerstvo chtělo nakopnout místní průmysl, ukázat mu, že není přirozeným monopolem,“ komentoval objednávku bezpečnostní odborník Ruslan Puchov pro Financial Times.

Představitelé úřadu přiznávají, že byli šokováni hlavně kvalitou dronů, které chtěli původně koupit doma. „Ptal jsem se, jaký problém jim brání vyrábět dobré stroje. Šéfové podniku měli spoustu výmluv, jako že je nedostatek inženýrů a podobně. Ale já vím, kolik peněz dostali, a viděl jsem šmejd, jaký vyrobili,“ stěžoval si Suchorukov. Během bilance zakázek za uplynulý rok uvedl, že průmysl nesplnil 84 smluv v hodnotě 42 miliard rublů, což představuje osm procent celkové částky. Pohrozil firmám sankcemi.