Řekové možná o své 13. a 14. platy nepřijdou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Zaměstnanci v Řecku, které už měsíce čelí bankrotu, možná nepřijdou o třinácté a čtrnácté platy. Šéfové vládních stran, kteří dnes budou jednat o reformách nutných k získání záchranného úvěru ve výši 130 miliard eur, to navrhují výměnou za svůj souhlas se snížením minimální mzdy. Napsal to zpravodajský portál ekathimerini.com. Řecké odbory dnes zároveň vyhlásili generální stávku na protest proti novým úsporným opatřením, které po Aténách požaduje EU a MMF.

Řečtí politici se snaží dojít k dohodě o dalších úsporných opatřeních, která jsou podmínkou k získání pomoci ve výši 130 miliard eur od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. V neděli se dohodli na snížení veřejných výdajů v letošním roce v objemu asi 1,5 procenta hrubého domácího produktu, což představuje asi 3,3 miliardy eur. Podle nejmenovaných zdrojů, na které se odvolává ekathimerini.com, lídři koaličních stran našli shodu ohledně toho, jak ušetřit 2,5 miliardy eur, dnes se musejí dohodnout na dalších škrtech ve výši 850 milionů eur.

Na stole před dnešním jednáním také zůstává otázka snižování minimální mzdy, která v současnosti činí 751 eur hrubého měsíčně a kterou pobírá 300 tisíc Řeků. Podle současného návrhu by měla klesnout o 20 až 22 procent, za to by ale měl zaměstnancům zůstat 13. a 14. plat.

Ekathimerini ale připomíná, že po seškrtání minimální mzdy by se státu snížily příjmy z daní a z příspěvků na sociální pojištění. Vláda by tak musela tento propad nějak kompenzovat.

Mezinárodní věřitelé po představitelích řecké vládní koalice také chtějí, aby souhlasili s tím, že do koše poletí současný zákon, podle kterého podmínky kolektivní smlouvy platí i po jejím vypršení. To by znamenalo, že zaměstnavatelé by s každým zaměstnancem mohli individuálně vyjednávat o tom, za jakých podmínek bude pracovat. Podle ekathimerini by to mělo za následek výrazné snížení mezd a pro státní pokladnu omezení příjmu z daní a z příspěvků na sociální pojištění.

V Aténách zakročila policie

Policie dnes v Aténách použila slzný plyn proti stovkám demonstrantům, kteří se snažili prolomit kordon u budovy parlamentu. Stalo se to během dnešní generální stávky, kterou vyhlásily dva hlavní odborové svazy na protest proti novým úsporným opatřením, které po Aténách požaduje Evropská unie a Mezinárodní měnový fond. Podle policie se protestu před parlamentem zúčastnilo asi osm tisíc lidí, dalších přibližně šest tisíc lidí se vydalo poklidnou demonstraci, kterou uspořádali komunisté.

ilustrační fotoilustrační foto | reutersPod heslem „Už je toho dost, už to více nemůžeme vydržet“ se demonstranti sešli na náměstí Syntagma v Aténách

V největším řeckém přístavu Pireus se kvůli generální stávce už ráno zastavil provoz. Z přístavu nevypluly žádné lodě,“ řekl agentuře Reuters příslušník pobřežní stráže. V Aténách jsou problémy v městské hromadné dopravě, také například nemocnice omezily provoz a turisté se nedostanou na Akropoli.

Řecký premiér Lukas Papadimos dlouho do noci na dnešek jednal s představiteli Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu o podmínkách, za jakých poskytnou Řecku záchranný balík 130 miliard eur. Papadimos o nich musí přesvědčit i šéfy stran vládní koalice.

„Řešení musíme najít už dnes,“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný zástupce vlády v Aténách. Řecké strany měly o rozhodnutí ohledně přijetí dohody s mezinárodními věřiteli původně diskutovat už v pondělí, jednání ale byla bez uvedení důvodů odložena na dnešek. Partneři Řecka v eurozóně jsou z neustálých odkladů už nervózní a německá kancléřka Angela Merkelová do Atén v pondělí vzkázala, že na další rozmýšlení už není čas.