Řekové schválili výměnu dluhopisů, ušetří 107 miliard eur

Řecko

Řecko Zdroj: profimedia.cz

Řecký parlament dnes schválil výměnu dluhopisů soukromých investorů za jiné s nižší hodnotou a pozdější splatností. Banky a další soukromí věřitelé tak dobrovolně i nedobrovolně přijdou v očekávaných ziscích zhruba o 107 miliard eur (2,69 bilionu korun).

Seškrtání dluhů je klíčovou podmínkou k tomu, aby se do roku 2020 snížilo zadlužení země z nynějších více než 160 procent až na 120,5 procenta hrubého domácího produktu. Nyní se očekává, že Řecko v pátek podá formální nabídku soukromým držitelům dluhopisů. Ti budou mít deset dní na odpověď, zda se výměny dluhopisů zúčastní.

Plán výměny dosavadních státních dluhopisů je součástí druhého záchranného programu pro Řecko v hodnotě 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu korun), který schválila eurozóna. Řecko se díky tomu možná vyhne neřízenému bankrotu.

Řecký premiér Lukas Papadimos ve středu řekl, že jeho země musí dokončit výměnu dluhopisů zhruba do 10. března. Menší část dluhopisů, která se řídí britským právem, se ale zřejmě bude měnit až v dubnu.

Nové peníze od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF) Řecko potřebuje do 20. března, kdy má splatit část státního dluhu v objemu asi 14,5 miliardy eur (zhruba 365 miliard korun).

V rámci dohody o oddlužení soukromí držitelé dluhopisů vymění své znehodnocené státní bondy za nové s nižší nominální hodnotou, delší dobou splatnosti a nižšími úrokovými sazbami. Na nominální hodnotě nových řeckých dluhopisů soukromí investoři podle úterní dohody z Bruselu ztratí 53,5 procenta a průměrný úrok klesne na 3,6 ze 4,85 procenta. Celková ztráta má dosáhnout až 74 procent.

Někteří mohu být k výměně donuceni

Schválený zákon zahrnuje také ustanovení o společném postupu CAC. Ustanovení umožňuje, že pokud se k výměně přihlásí většina držitelů dluhopisů, budou ze zákona přinuceni k výměně i ostatní držitelé. Atény doufají, že k výměně dobrovolně přistoupí 85 až 90 procent věřitelů. Celkový dluh Řecka by se měl po výměně dluhopisů snížit na necelých 250 miliard eur.

Jak roste řecký veřejný dluhJak roste řecký veřejný dluh | eurostat, E15

Řecko se snaží o záchranu od května 2010, kdy dostalo první záchranný úvěr od MMF a EU, protože nebylo schopné splácet svůj dluh. Více než dva roky úsporných opatření zavedených kvůli finanční pomoci však měly těžký dopad na ekonomiku. Ta klesá a nezaměstnanost v zemi dosahuje rekordních 21 procent. Evropská komise ve svém dnešním odhadu uvedla, že ekonomika eurozóny letos klesne o 0,3 procenta, z toho řecká ekonomika až o 4,4 procenta. Země tak bude v recesi již pátým rokem v řadě.