Rituální porážky zvířat jsou ilegální, rozhodl polský Sejm

V Polsku zůstanou náboženské rituální porážky zvířat, které byly v Polsku zakázány k 1. lednu letošního roku, i nadále nelegální. Rozhodli o tom dnes poslanci polského Sejmu, byť nepříliš výraznou většinou. Proti tomu povolit rituální porážku hlasovalo 222 poslanců, pro jich bylo 178, devět se zdrželo, informoval deník Rzeczpospolita.

Hlasování bylo pro poslance země, v níž hraje velkou roli katolické náboženství, velmi komplikovanou záležitostí. O tom svědčí i tom, že i poslanci z jednotlivých klubů hlasovali často rozdílně. „Výsledek hlasování je vítězstvím slušných lidí. Dva poslanci, kteří hlasovali pro zákaz, se zachovali nemravně a budou potrestání,“ uvedl například předseda opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) Jarosław Kaczyński.

Podporovatelé zrušení zákazu rituálních porážek zvířat z náboženských důvodů tak marně argumentovali, že tyto porážky nejsou proti pravidlům Evropské unie. Jiní zase poukazovali na to, že maso z těchto porážek tvoří nemalou část exportu polského masa. Zástupci masného průmyslu tvrdí, že do letošního prvního ledna se z Polska vyváželo 200 tisíc tun hovězího masa pocházejícího právě z rituálních porážek ročně a tvořil celou třetinu vývozu hovězího. U drůbežího masa pak podíl masa pocházejícího z tohoto druhu porážky tvořil desetinu.

Rituální porážky z náboženských důvodů, označované v islámu jako halal a v judaismu košer, mají velké odpůrce v ochráncích zvířat. V Česku se smí rituální porážky provádět, a to na základě výjimky pro náboženské obce, které o ni požádají, a výjimku uděluje ministerstvo zemědělství,“ uvedl na dotaz deníku E15 mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

V Česku jsou ovšem tyto porážky spíše výjimkou. Podle údajů veterinární správy tak bylo například v roce 2009 na dvou jatkách z celkového počtu 228 v Česku takto podle náboženských předpisů poraženo 68 kusů skotu, 428 ovcí a 42 302 kusů drůbeže. Pro porovnání bylo v roce 2009 poraženo celkem 286.149 kusů skotu, 11 710 ovcí a 132 milionů kusů drůbeže.