Rostoucí příjmová propast je největší hrozbou příštích let

chudoba

chudoba Zdroj: profimedia.cz

Hospodářská krize, změna klimatu a stárnutí obyvatelstva. To jsou některé z nejpalčivějších problémů, které podle studie Světového ekonomického fóra hrozí světu. Jako hlavní problém studie uvádí rostoucí příjmovou nerovnost

Rok 2013 začal dobře. Evropská dluhová krize chladne a USA obepluly fiskální útes. Odborníci však varují, že o zklidnění si může světová ekonomika nechat jen zdát. Ze studie „Global Risks 2013“ od Světového ekonomického fóra (WEF), v níž organizace analyzuje největší hrozby v příštích deseti letech, vyplývá, že ekonomická krize bude pokračovat.

Světové ekonomické fórum má více než 1000 odborníků z oblasti ekonomiky, politiky a akademické obce. Tato skupina sestavila žebříček 50 globálních rizik, které mohou mít pro svět nejhorší důsledky.

Za největší riziko v příštích deseti letech fórum označilo rostoucí příjmovou propast mezi bohatými a chudými. Odborníci se obávají, že nezaměstnaní v USA a Evropě mohou být trvale vyloučeni od zbytku společnosti. Čísla již jasně naznačují, že nezaměstnanost stále roste a v příštích deseti letech přinese negativní důsledky pro celý svět.

Mnoho ztracených pracovních míst například ve španělském stavebnictví se pravděpodobně již nikdy neobnoví. Stejné to má být i v Itálii a Řecku. Před několika dny prorokovala společnost Ernst & Young, že počet uchazečů o zaměstnání letos v Evropě vzroste na 20 milionů.

Druhé nejzásadnější dlouhodobé riziko jsou dluhové problémy vyspělého světa. Je už jasné, že bude trvat mnoho let, než státy své vysoké zadlužení sníží.

Třetí největší hrozbou jsou rostoucí emise skleníkových plynů a nedostatek vody.