Rugby bude po olympiádě expandovat, mohlo by konkurovat i fotbalu

Rio de Janeiro 2016: olympijské rugby

Rio de Janeiro 2016: olympijské rugby Zdroj: ctk

Rio de Janeiro 2016: olympijské rugby
Rio de Janeiro 2016: olympijské rugby
Rio de Janeiro 2016: olympijské rugby
3
Fotogalerie

Letní olympijské hry v Rio de Janeiru teprve končí. Představitelé světového rugby však již nyní oznámili, že návrat na hry po 92 letech skončil pro rugby obrovským úspěchem a investice, které byly do sportu vloženy, se mnohonásobně vrátí.

Program MS v ragby 2019. Získají Novozélanďané zlatý hattrick? >>>

Světová organizace investovala v letech 2009-2016 přes 400 milionů eur do rozvoje rugby na všech úrovních. Nyní očekává v dalších letech návratnost. Na olympiádě se představila sedmičková verze tohoto sportu (běžnější je 15 hráčů na každé straně) a jak se ukázalo, právě ta je obrovským potenciálem.

Podle prvních odhadů ragbyový turnaj žen a mužů v rámci olympijských her sledovala dohromady miliarda diváků. „Sedmičkové rugby je spícím obrem,“ uvedl například trenér anglických mistrů světa z roku 2003 Clive Woodward. „Zaujme mnohem větší počet lidí. I díky tomu, že je snadnější si ho zahrát, potřebujete méně lidí,“ dodal Woodward.

Společnost HSBC, která je partnerem světové ragbyové unie, zpracovala studii, podle které se do deseti let zdvojnásobí počet aktivních ragbyových hráčů ze současných 7,5 milionu na 15 milionů. Více než 40procentní nárůst se očekává mezi ženami.

„Z rugby se stane globální sport, který by mohl konkurovat i fotbalu,“ uvádí studie. Se zvyšováním počtu hráčů souvisí i nové národní ragbyové federace. Očekává se, že jejich počet se zvýší ze současných 90 na 120.

 

Na jaře letošního roku zavřela čínská společnost Alisport kontrakt se světovou ragbyovou unií týkající se vysílacích a marketingových práv na území Číny. Finanční detaily sice nebyly zveřejněny, ale podle odhadů by během 10 let mělo rugby získat z tohoto zdroje miliardy dolarů. Popularita sportu se zvyšuje také v USA, kde se již 15 let hraje profesionální liga.

V rugby se i v současné době točí velké peníze. Největší akcí je mistrovství světa. Naposledy se konalo loni a vydělalo nejvíce v historii. Jen příjmy z komerční sféry vynesly půl miliardy dolarů, což je o 60 procent více než turnaj z roku 2011. Zajímavostí je, že mezinárodní ragbyová unie nevyplácí za umístění na turnaji ani za účast finanční odměny.