Ruská Koloběžka jede na New York. Spustí tam expresní doručování potravin

Kurýr doručovací služby Samokat projíždí ulicí v Moskvě.

Kurýr doručovací služby Samokat projíždí ulicí v Moskvě. Zdroj: shutterstock

Kurýr ruské společnosti Samokat
Doručování potravin (ilustrační foto)
Kurýr ruské společnosti Samokat
Doručování potravin (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Petrohradská společnost Samokat čili Koloběžka, která se zaměřuje na rychlé dodávky potravin v centrech měst, letos zamíří do Spojených států. Ambice neskrývá, své zámořské schopnosti se chystá prověřit rovnou v New Yorku, jak podle webu The Moscow Times oznámil zakladatel Vjačeslav Bocharov.

Pro potřeby amerického trhu se služba podle něj přejmenuje na Buyk. „V USA bude mít Samokat nový název, ale náš cíl osvobodit lidi od rutiny se nezmění, stejně jako naše technologie doručování v reálném čase,“ prohlásil.

Společnost provozuje takzvané temné sklady, miniskladiště, ze kterých kurýři v centrech měst dokážou doručovat potraviny, ale také kosmetiku či potřeby pro domácnost do patnácti až třiceti minut.

„Samokat působí v osmnácti ruských městech a každý měsíc pokračuje v otevírání osmdesáti temných skladišť. Rosteme rychle a víme, že dokážeme ještě více,“ dodal Bocharov. Nic konkrétnějšího o amerických záměrech neprozradil, kromě toho, že by je firma mohla začít uskutečňovat už v létě.

Společnost Samokat, jejímž většinovým vlastníkem je od loňského roku ruská internetová společnost Mail.ru spolu se Sberbank, není jedinou firmou svého druhu, která se pokouší proniknout na Západ.

„Ruské společnosti se staly průkopníky nového modelu dodávek potravin. Poté, co Samokat a Yandex Lavka spustily doručování do patnácti minut v Moskvě, ruští podnikatelé začali otevírat podobné podniky v USA, Velké Británii a v Evropě,“ řekl Moscow Times Igor Rjabenky z investiční společnosti AltaIR Capital.

Kupříkladu rival Samokatu Yandex Lavka už působí pod názvem Yango Deli v Izraeli, nyní rozjíždí podnikání ve Francii a plánuje nabídnout služby ve Spojeném království. Ruský podnikatel Vitalij Alexandrov zase vlastní firmu Food Rocket, která doručuje potraviny do patnácti minut v San Francisku.