Maláčová chce méně agenturních pracovníků. Ve firmě jich má být maximálně desetina

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová
10
Fotogalerie

Ministerstvo práce se chystá předložit návrh novely o zaměstnanosti, podle které by agenturní zaměstnanci mohli ve firmě tvořit nejvýš deset procent pracovníků. Na tiskové konferenci ČSSD to řekl její předseda a vicepremiér Jan Hamáček. Ministryně práce a místopředsedkyně strany Jana Maláčová chce normu prosadit ve Sněmovně do říjnových voleb. Podle šéfky resortu úprava přispěje ke zlepšení pracovních podmínek.

„Pokud omezíme agenturní zaměstnávání na deset procent, což si myslím, že je žádoucí a je i obvyklé v celé řadě zemí Evropské unie, tak budou muset zaměstnavatelé poskytovat dobré pracovní podmínky, vyšší mzdu, sociální ochranu. Nikdo přece nebrání, aby cizinci byli zaměstnáni na zaměstnanecký poměr. Proč mají našim zaměstnancům konkurovat levnou pracovní silou a tím, že mají omezená práva?“ řekla Maláčová.

Hamáček uvedl, že v květnu v Česku fungovalo 2200 agentur. Podle Maláčové přes ně pracuje kolem 130 tisíc Čechů a Češek. Zaměstnávají pak také cizince z Evropské unie a ze států mimo sedmadvacítku.

Agentury byly v minulosti terčem kritiky kvůli nízkým mzdám a špatným pracovním podmínkám. Pravidla jejich fungování v roce 2017 zpřísnila tehdejší novela o zaměstnanosti. Zavedla pro agentury povinnou kauci 500 tisíc korun. Stanovila také, že agenturní pracovníci musejí mít stejné podmínky a odměnu jako kmenoví zaměstnanci. Agentury nemohou navíc zprostředkovávat dočasnou práci v určitých profesích.

„Čísla ukazují, že se v tom agentury práce zase naučily chodit, že jich vzniklo zase obrovské množství. Vysávají obrovské množství lidí z českého trhu práce,“ uvedla ministryně. Podotkla, že agenturní zaměstnávání by mělo být dočasné například v době, kdy má podnik hodně zakázek. „Nemá to být standardní situace,“ dodala šéfka resortu.

Maláčová chce tento týden o novele debatovat s odbory, poté ji předloží. Prosadit ji chce ve Sněmovně do voleb. Pokud by podle Hamáčka vláda neměla vůli zákon projednat, předloží ji sociální demokraté jako poslanecký návrh.