Ruská vakcína by se mohla vyrábět v EU. Hyundai bude vyvíjet elektromobily s Applem

Hyundai bude spolupracovat na vývoji elektromobilů se společností Apple. Akcie jihokorejské automobilky v reakci na tuto zprávu ve čtvrtek vyrostly o bezmála 20 procent.

Hyundai bude spolupracovat na vývoji elektromobilů se společností Apple. Akcie jihokorejské automobilky v reakci na tuto zprávu ve čtvrtek vyrostly o bezmála 20 procent. Zdroj: e15.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová jednala s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o spolupráci Ruska a Evropské unie na očkování proti koronaviru. Merkelová údajně připustila možnost, že by se ruské vakcíny vyráběly v Evropě.
USA se stále vyrovnávají s následky středečního útoku na Kapitol. Incident si vyžádal již pátou oběť. Dvě ministryně z Trumpovy vlády rezignovaly.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Merkelová chce spolupracovat s Ruskem

Německá kancléřka Angela Merkelová je prý otevřená variantě, že by se ruská vakcína proti nemoci COVID-19 Sputnik V. mohla vyrábět v Evropě. S odvoláním na mluvčí Merkelové to tvrdí server CNBC. Kancléřka tento týden hovořila po telefonu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o možné spolupráci Ruska a Evropské unie v boji s pandemií. EU je v současné době kritizována za pomalý postup v očkování svých občanů. V počtu naočkovaných lidí výrazně zaostává za USA, Čínou či Izraelem. Například Nizozemsko začalo s vakcinací teprve ve středu.   

Washington řeší následky tragédie

Spojené státy se stále vyrovnávají s následky útoku příznivců prezidenta Donalda Trumpa na sídlo amerického Kongresu, k němuž došlo ve středu. Incident má již pátou oběť. Svým zraněním v noci na dnešek podlehl policista Brian Sicknick, který se pokoušel Kapitol chránit. V reakci na tragické události již podaly demisi dvě členky Trumpovy vlády. Po americké ministryni dopravy Elaine Chaové rezignovala také ministryně školství Betsy DeVosová, která dlouho patřila k Trumpovým výrazným podporovatelům. Viceprezident Mike Pence nicméně podle amerických médií nehodlá využít 25. dodatku ústavy k předčasnému sesazení nynější hlavy státu.       

Z trhů a burz 

Na burzách vládl optimismus

Investory v USA středeční události ve Washingtonu nijak nerozhodily a zjevně vyhlížejí světlejší zítřky. Uklidnění mohlo přinést i prohlášení prezidenta Trumpa, že 20. ledna poklidně předá svůj úřad Joe Bidenovi. Akciové burzy uzavřely čtvrteční obchodování na nových rekordech. Index Dow Jones zpevnil o 0,69 procenta. Širší S&P 500 přidal 1,48 procenta a Nasdaq Composite se zvedl dokonce o 2,56 procenta. V plusu včera skončily také všechny nejsledovanější ukazatele v západní Evropě. Nejvíce rostl francouzský CAC 40, který se zlepšil o 0,7 procenta.  

Akcie Hyundaie vyletěly o 20 procent

Jihokorejská automobilka Hyundai ve čtvrtek překvapila zprávou, že plánuje spolupracovat s americkým technologickým gigantem Apple na vývoji elektromobilů. Jednání jsou zatím ve velmi rané fázi a hotový produkt by mohl přijít na trh až kolem roku 2027. Ačkoli společnost neuvedla mnoho dalších podrobností, akcie Hyundaie včera v reakci na tyto informace raketově vzrostly téměř o dvacet procent. Aktuálně se obchodují za 246 tisíc jihokorejských wonů, tedy asi 4824 korun.     

Tweet dne

Populární americký řetězec rychlého občerstvení Burger King včera představil veřejnosti své nové logo, které sází na retro styl. Připomeňte si, jak vypadala loga této firmy v minulosti.   

Stane se dnes

  • Velvyslanci Evropské unie budou v Bruselu debatovat o společném nákupu vakcín pro obyvatele EU.
  • V Indonésii bude propuštěn z vězení radikální muslimský duchovní Abu Bakar Bashir, který je považován za strůjce teroristických útoků na ostrově Bali z roku 2002. Bombový útok tehdy usmrtil 202 lidí.
  • Večer proběhne stranická on-line debata s kandidáty na nového předsedu německé Křesťanskodemokratické unie (CDU). Jeden z trojice Laschet, Merz a Röttgen letos nahradí v čele vládnoucí strany Německa Angelu Merkelovou.
  • Brusel zveřejní zprávu o vývoji nezaměstnanosti v zemích EU za listopad.