Ruská vakcína má nadějné výsledky, píše prestižní medicínský magazín The Lancet

Vakcína vyrobená v Rusku.

Vakcína vyrobená v Rusku. Zdroj: Reuters

První předběžné analýzy výsledků ruské vakcíny jsou povzbudivé, píše britský prestižní medicínský magazín The Lancet.
Z publikovaných dat vyplývá, že vakcína je účinná a nemá žádné významné vedlejší účinky.
Vakcína vyrobená v Rusku.
Vakcína vyrobená v Rusku.
Vakcína vyrobená v Rusku.
8
Fotogalerie

První předběžné analýzy výsledků ruské vakcíny jsou povzbudivé, píše britský medicínský magazín The Lancet. Z dosud zveřejněných dat podle něho vyplývá, že vakcína je účinná a nemá významné vedlejší účinky.

Ruští lékaři údajně testovali dvě skupiny lidí ve dvou nemocnicích. Vakcínu dostalo 76 lidí ve věku od 18 do 60 let. „Dva 42denní pokusy neobjevily vedlejší příznaky a vedly k vytvoření protilátek v těle,“ napsal Lancet. „Rozsáhlé a dlouhotrvající testování, jehož součástí bylo i srovnání s placebo efektem, je nezbytností k potvrzení bezpečnosti a účinnosti vakcíny v boji proti šíření koronaviru,“ dodal list.

Vakcína, kterou v Rusku přezdívají Sputnik V, se stala první registrovanou vakcínou proti COVID-19 na světě. Odborníci ale stále pochybují o její bezpečnosti a účinnosti. Vakcína totiž prošla jen krátkou první a druhou klinickou fází, jejichž výsledky nebyly nikdy zveřejněny. Současná data v magazínu Lancet jsou tak první svého druhu a navíc jsou publikovaná ve světově uznávaném odborném časopise.

Šéf ruského státního investičního fondu RDIF Kirill Dmitriev zveřejněné výsledky vnímá jako potvrzení dříve proklamovaného úspěchu. „Musíme naše informace sdílet i se světem. Data ukazují velmi silnou reakci protilátek i imunitního systému,“ řekl v rozhovoru pro CNBC Dmitriev s tím, že vakcína by se mohla vyvážet do světa v listopadu. Její hromadná výroba by měla začít v září, uvedl už dříve ruský prezident Vladimir Putin.

Lancet je jedním z nejstarších medicínských magazínů, redakce má v New Yorku, Londýně a Pekingu.