Ruské rezervy se tenčí, letos Moskva možná vyčerpá jeden z fondů

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ctk/ap

Rusku hrozí, že do konce příštího roku vyčerpá jeden ze svých fondů na horší časy, do kterého začalo v minulosti ukládat výnosy z vývozu ropy, řekl ministr financí Anton Siluanov. Rusko nyní z tohoto fondu čerpá peníze, aby vyrovnalo negativní dopady ekonomického poklesu na rozpočet. Ve fondu je teď 4,7 bilionu rublů (1,8 bilionu korun) a ministr řekl, že do konce letošního roku se zřejmě tato částka sníží na polovinu, pokud zůstanou ceny ropy na současné nízké úrovni.

„To znamená, že rok 2016 bude posledním rokem, kdy budeme moci utrácet tyto rezervy,“ sdělil Siluanov. „Pak už žádné takové zdroje mít nebudeme,“ dodal.

Ruská ekonomika se letos poprvé od roku 2009 propadla do recese, a to kvůli prudkému poklesu cen energií, které jsou hlavní vývozní položkou, a kvůli západním sankcím. Osobní příjmy pak klesly poprvé za 15 let, tedy od doby, kdy se poprvé stal prezidentem Vladimir Putin.

Rusko se rozhodlo na počátku tohoto tisíciletí, kdy začaly růst ceny ropy, zřídit dva fondy na horší časy, kam převádělo část výnosů z vývozu ropy. Kromě rezervního fondu je to ještě fond národního blahobytu, ve kterém je nyní 4,9 bilionu rublů. Peníze z tohoto fondu Rusko využívá převážně na podporu infrastrukturních projektů.

Na rozdíl od 90. let je nyní Rusko na recesi mnohem lépe připraveno, protože míra zadlužení země je teď nízká a rubl se volně obchoduje. Podle odhadů má ruská ekonomika letos klesnout o 3,9 procenta, příští rok by ale měla znovu vykázat růst. Ten je odhadován na 0,7 procenta, uvedla agentura AP.

Poslední zhasne. Rusko opouštějí zahraniční firmy i domácí podnikatelé