Ruskem a Maďarskem financovaná Le Penová může ohrozit jednotu EU i fungování eurozóny

Panuje podezření, že maďarský premiér Viktor Orbán zařídil Marine Le Penové půjčku u maďarské banky, kterou částečně vlastní jeho přátelé.

Panuje podezření, že maďarský premiér Viktor Orbán zařídil Marine Le Penové půjčku u maďarské banky, kterou částečně vlastní jeho přátelé. Zdroj: Profimedia

Některým evropským zemím i Washingtonu dělá starosti náklonnost Marine le Penové k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi. Politička se však snaží od něj nyní distancovat.
Druhé kolo stejně jako roku 2017: Le Penová vs. Macron.
Marine Le Penová oslavuje postup do druhého kola.
Už během první poloviny hlasovacího času, který končí ve 20:00, odevzdalo své hlasy všech 12 kandidátů. Jako poslední tak učinil kolem 13:00 současný prezident Emmanuel Macron.
Prezidentské volby ve Francii: Prezidentská kandidátka Marine Le Penová u prvního kola voleb, (10.04.2022).
7
Fotogalerie

Nedělní první kolo francouzských voleb ukázalo, že obhajoba prezidentského křesla bude pro Emmanuela Macrona náročná. Jeho rivalka Marine Le Penová za ním s 23,4 procenta hlasů zaostala o čtyři procentní body. A čerstvé průzkumy naznačují, že rozhodující duel bude ještě napínavější. Představa krajně pravicové političky v Elysejském paláci v době ukrajinské války znervózňuje především východ Evropské unie. Obavy vzbuzují její dřívější výroky i financování kampaní. Letos získala půjčku od byznysmenů spřízněných s maďarským premiérem Viktorem Orbánem.

Jeden z průzkumů před druhým kolem připisuje Macronovi 51 procent hlasů, Le Penové tudíž 49. Takto těsná prognóza učiní z Francie v následujících dvou týdnech ostře sledované politické kolbiště. Zejména některé evropské země a Washington se bojí, že vítězství nacionalistické političky by vedlo ke konci poměrně jednotného postoje sedmadvacítky vůči Moskvě, který dosud výrazněji ohrožovala pouze méně významná Budapešť.

Postoj Le Penové k válce na Ukrajině je přitom nápadně podobný tomu, který předvedl Orbán před svým nedávným znovuzvolením: nenechat se zatáhnout do cizích konfliktů. A to zejména z hlediska ekonomických dopadů sankcí, především v oblasti energetiky. „Zrušení dovozu plynu a ropy z Ruska bude pro francouzské rodiny tragédií. Je mně líto, že vám to musím říct, ale mojí prioritou je bránit kupní sílu francouzských rodin,“ nechala se kupříkladu nedávno slyšet na stanici RTL.

Maďarská opozice viní Orbána z financování evropské krajní pravice

Není proto až tak překvapivé, že z Maďarska pocházejí i finance na její letošní kampaň. Téměř jedenáct milionů eur získala z banky MKB, jejímiž hlavními akcionáři jsou podnikatelé z Orbánova okolí. Le Penová a Národní shromáždění se po léta potýkají s problémy získat úvěry ve francouzských bankách, přestože se politička snaží zbavit partaj rasistické a xenofobní nálepky z dob, kdy ji vedl její otec Jean-Marie Le Pen.

„Tento úvěr byl získán ve velmi složitém kontextu zpřísňujících se pravidel financování kampaní a neochoty bank financovat demokratický život naší země,“ vysvětloval podle Reuters Jordan Bardella. Ten loni Le Penovou nahradil v čele Národního shromáždění, když rezignovala, aby se mohla věnovat kampani a vytvářet obraz široce přijatelné „kandidátky francouzského lidu“. Ani tým Le Penové, ani MKB ale nechtěly pro média financování blíže komentovat.

Web Hungary Today podotýká, že akcionáři MKB jsou mimo jiné Orbánův blízký přítel od dětství, podnikatel Lőrinc Mészáros, a provládní stavební magnát László Szíjj. Maďarská opozice proto obvinila Orbána z toho, že financuje evropskou krajní pravici. „Aliance krajní pravice, která má oslabit EU a slouží Putinovým zájmům, funguje,“ komentovala úvěr europoslankyně Katalin Csehová. Vláda v Budapešti však jakékoli pochybení odmítá.

Půjčka od ruské banky a sovětská nostalgie na Krymu

V roce 2014 zase Národní shromáždění získalo půjčku od ruského finančního ústavu. Tehdy šlo o První česko-ruskou banku, která však o dva roky později přišla o licenci kvůli problematickému úvěrování. Le Penová se navíc nikdy netajila dobrými vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Krátce po zahájení ruské invaze na Ukrajinu se tak v médiích objevily spekulace, že její strana nařídila zničit či nevypouštět do oběhu 1,2 milionu brožur, ve kterých je fotografie kandidátky, jak si s Putinem potřásá rukou.

Politička dříve bránila ruskou anexi Krymu, podle ní se obyvatelé poloostrova jednoznačně vyjádřili v referendu. Na sociálních sítích koluje i její fotografie z roku 2013, kdy má na oslavě v Sevastopolu na hlavě čepici Rudé armády a drží vlajku se srpem a kladivem.

Nyní je však ve svém přístupu k ruské agresi velmi obratná, což zřejmě částečně vysvětluje její úspěch. Zatímco vystupuje proti sankcím ve jménu Francouzů a jádrem její kampaně jsou rostoucí životní náklady, ruské počínání na Ukrajině odsuzuje a tvrdí, že na Putina změnila názor.

Nezdá se však, že by přesvědčila odborníky. „Její zvolení by nahrálo Putinově záměru prohloubit trhliny v NATO,“ citoval web Politico Lauren Speranzaovou z Centra pro analýzu evropské politiky.

„Le Penová by představovala zásadní obrat v zahraniční politice Francie. Válku na Ukrajině sice odsoudila a zmírnila svůj protiimigrační postoj, nicméně její nezkušenost s vrcholnou politikou by mohla poškodit vztahy s evropskými zeměmi,“ domnívá se Zuzana Šimek z Asociace pro mezinárodní otázky. Míní, že by se rovněž mohla pokusit přimět země Visegrádu ke snaze o posílení suverenity členských států. „V tomto ohledu by mohla najít spojence nejen u Viktora Orbána,“ dodává.

Riziko oslabení eurozóny

Někteří odborníci se obávají i potíží v oblasti hospodářské spolupráce, a tudíž oslabování eurozóny a eura. „Riziko Le Penové je nyní reálné,“ řekl krátce před prvním kolem Bloombergu Jordan Rochester ze společnosti Nomura. „Je nepravděpodobné, že by to znamenalo konec eurozóny a EU, ale patrně by nastaly významné kroky zpět k nacionalistické politice, snížily by se šance na reformu EU a eurozóny a omezily by se společné iniciativy EU,“ dodal.

Podobný názor sdílí i Tomáš Pfeiler ze společnosti Cyrrus. „Zřejmě by došlo k omezení spolupráce na úrovni eurozóny, což by snížilo šanci na prosazení nových fiskálních stimulů,“ uvádí.

Otázkou ovšem také je, jestli by po případném vítězství uspělo i Národní shromáždění v následných červnových parlamentních volbách. Pokud by si nevedlo dobře, Le Penová by svou agendu prosazovala jen obtížně.

Prezident se nyní každopádně musí více zaměřit na domácí témata a přesvědčit chudší Francouze, že chápe jejich každodenní problémy. Hned v pondělí zamířil bojovat o hlasy na průmyslový sever Francie, do dělnické bašty Le Penové. Také se patrně pokusí získat hlasy mladých.

„Macron musí využít veškerého času, který mu před druhým kolem zbývá, aby zmobilizoval voliče,“ podotkla Šimek. Nejen ty, co ho volili v neděli, ale také voliče protikandidátů i Francouze, kteří hlasovat nepřišli, zdůrazňuje. Předpokládá, že nakonec se opět nejspíš vytvoří blok proti krajní pravici a Macron získá řadu hlasů nikoli z přesvědčení, ale jakožto představitel menšího zla.

Osudová žena prezidenta Macrona: O 25 let starší manželka Brigitte

Video placeholde
• Videohub