Rusko si kvůli zmrazení majetku stěžovalo u velvyslance Belgie

Michail Chodorkovskij

Michail Chodorkovskij Zdroj: CTK/AP

Rusko si povolalo belgického velvyslance v zemi, aby protestovalo proti blokování ruského státního majetku v Belgii a zmrazení účtů ruských diplomatických zastoupení v belgických bankách. Ruská diplomacie nyní zvažuje, zda na tyto kroky odpoví právní cestou, uvedla agentura Reuters s odvoláním na náměstka ruského ministra zahraničí.

Exekuci povolil belgický soud. Umožnil tak vymahatelům zabavit ruský majetek kvůli neochotě Moskvy vyplatit 50 miliard dolarů (bilion korun) za faktické vyvlastnění někdejší ropné společnosti Jukos ruským státem. K blokování ruského majetku údajně dochází i ve Francii. Konkrétně jde prý o účty v asi 40 bankách a osm či devět budov.

Belgický velvyslanec v Moskvě si podle BBC vyslechl, že zmrazení ruského majetku je „otevřeně nepřátelský čin“, který „hrubě porušuje uznávané normy mezinárodního práva“.

Kreml zničil firmu svého protivníka

Rusko zlikvidovalo kdysi mocný Jukos po odsouzení jeho většinového vlastníka Michaila Chodorkovského v roce 2005. Chodorkovskij, politický sok Kremlu, byl odsouzen k mnoha letům vězení za údajné defraudace a krádeže obrovských objemů ropy a jeho firma prakticky přestala existovat.

Rusko má peníze vyplatit z rozhodnutí mezinárodní arbitráže z loňského července, Moskva ale výsledek arbitráže neuznává. Bývalí akcionáři Jukosu se sdružili ve společnosti GML, která na ruský stát podala soudní žalobu. Belgický arbitrážní soud žalobě vyhověl a potvrdil právo akcionářů zabavit ruský státní majetek v Belgii v hodnotě 1,9 miliardy dolarů.