Rusko vyřešilo spory se svým dalším sousedem. Do Běloruska pošle první letošní dodávku ropy

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko s ruským prezidentem Vladimirem Putinem

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko s ruským prezidentem Vladimirem Putinem Zdroj: Reuters

Alexandr Lukašenko se zdraví s Putinem
Alexandr Lukašenko se svým spojencem Vladimirem Putinem
Alexandr Lukašenko na společné fotce se svým spojencem, ruským prezidentem Putinem
Běloruský prezident Alexandr Lukašenko s ruským prezidentem Vladimirem Putinem
Putin, Lukašenko
6
Fotogalerie

Bělorusko a Rusko jsou připravené podepsat dohodu o prvních dodávkách ropy z Ruska, které byly kvůli sporu o podmínky kontraktu zastavené 1. ledna. 

Belněftěchim v prohlášení uvedl, že spolu s ruskou stranou sepisuje dokumenty o první dodávce ropy koupené za cenu bez přirážky. Dohodnutý objem bude dodán okamžitě a umožní rafineriím v Bělorusku v lednu nepřetržitý provoz.

Ruská tisková agentura Interfax s odvoláním na ruského provozovatele ropovodů Transněfť napsala, že ruská strana obdržela žádost o dodání 130 tisíc tun ropy pro běloruskou rafinerii Naftan.

Minsk a Moskva se před koncem loňského roku nedokázaly dohodnout na podmínkách dodávek na letošní rok, a od začátku roku proto byly zastavené dodávky ropy pro běloruské rafinerie. Bělorusko je důležitou tranzitní zemí pro přepravu ruské ropy do zemí Evropské unie, včetně České republiky. Tranzit ale pokračuje bez přerušení.

Bělorusko má dvě rafinerie, které kvůli zastavení dodávek ruské ropy teď fungují na nízký výkon a čerpají ropu z rezerv. Bělorusko je z hlediska svých energetických potřeb závislé na Rusku z více než 80 procent, včetně plynu. Více než 90 procent dovážené ropy bere z Ruska a posledních více než 25 let spoléhá na slevy a půjčky. Rusko se pak musí na Bělorusko spolehnout jako na partnera, který zajistí tranzit ruské ropy na bohatší trhy v západní Evropě.

Kreml v poslední době zesílil na Bělorusko tlak, zvýšil ceny energií a naopak snížil subvence. Argumentuje tím, že Minsk by měl přistoupit na těsnější ekonomickou integraci, pokud chce dál dostávat energetické zdroje za tak nízké ceny, jaké Rusko používá na svém trhu.