Ruský agent údajně popsal způsob otravy Navalného. Apple bude mít vlastní samořídicí auta

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj údajně zjistil, jakým způsobem se ho pokusila zavraždit tajná služba FSB. Toxickou látku novičok mu prý podstrčila do spodního prádla.

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj údajně zjistil, jakým způsobem se ho pokusila zavraždit tajná služba FSB. Toxickou látku novičok mu prý podstrčila do spodního prádla. Zdroj: e15.cz

Brexit bude s největší pravděpodobností bez dohody. I kdyby se vyjednávačům podařilo do konce roku najít společnou řeč, Evropský parlament nestihne případnou smlouvu ratifikovat.
Nejen laptopy a chytré telefony. Společnost Apple bude brzy vyrábět také vlastní samořídicí automobily. S prodejem chce začít od roku 2024.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

EP nestihne schválit dohodu o brexitu

I kdyby se vyjednávačům v Bruselu v následujících hodinách či dnech přece jen podařilo vyjednat dohodu o vztazích Velké Británie s Evropskou unií, zavedení cel, kvót a hraničních kontrol od 1. ledna je zřejmě nevyhnutelné. Zástupci Evropského parlamentu prohlásili, že na prostudování a schválení dokumentu nebudou mít dost času. 

Obě strany tvrdí, že se o dohodu chtějí pokoušet do poslední chvíle. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová, londýnský starosta Sadiq Khan a konzervativní poslanec Tobias Ellwood vyzvali premiéra Borise Johnsona, aby požádal EU o prodloužení přechodného období.  

Ruský špion přiznal otravu Navalného

Vůdce ruské opozice Alexej Navalnyj se od agenta ruské tajné služby FSB Konstantina Kudrjavceva údajně dozvěděl, jak byl otráven. Jedovatá látka novičok měla být nastražena do spodního prádla. Špion rovněž naznačil, že FSB skutečně chtěla kritika Kremlu zlikvidovat. První o tom informoval server Bellingcat a CNN.

Kudrjavcev měl doznání učinit omylem v telefonickém rozhovoru s Navalným, který předstíral, že je vysokým činitelem ruské bezpečnostní rady. FSB označila zprávu za podvrh. Její pravdivost popřel i prezident Vladimir Putin. Navalnyj byl otráven v srpnu za letu ze sibiřského Tomsku do Moskvy. Kreml dlouhodobě odmítá aféru vyšetřit.      

Rusko dnes podle agentury TASS oznámilo reciproční rozšíření seznamu představitelů členských zemí Evropské unie, kterým zakázalo vstup na ruské území v odvetě za unijní sankce, přijaté po otravě ruského opozičního politika Alexeje Navalného.

Z trhů a burz 

Burzy se propadly kvůli koronaviru

Akciové trhy na úvod nového týdne těžce zasáhly zprávy o šíření nové mutace koronaviru ve Spojeném království. Západoevropské burzy se v reakci na to prudce propadly. Panevropský index STOXX Europe 600 ztratil 2,33 procenta. Britský FTSE 100 oslabil o 1,73 procenta. Německý DAX odepsal 2,82 procenta a francouzský CAC 40 klesl o 2,43 procenta. Podobně reagovali také investoři v USA, které však alespoň povzbudilo dlouho očekávané schválení záchranného balíku na podporu ekonomiky. Index Dow Jones se jako jediný zvýšil o 0,12 procenta. S&P 500 a Nasdaq uzavřely obchodování ve ztrátě. 

Apple rozšíří své portfolio

Společnost Apple začne v roce 2024 prodávat samořídicí automobily vlastní výroby, uvedla agentura Reuters. Firma pracuje na projektu vozů bez řidiče posledních šest let a prý se jí podařilo vyvinout unikátní baterie s delší životností, které sníží náklady na energii. Až dosud však nebylo jasné, zda Apple přijde na trh s vlastním produktem, nebo jen prodá technologii zavedené automobilce. Akcie Applu v pondělí vzrostly o 1,24 procenta na 128,23 dolaru za akcii. 

Video dne

Osmasedmdesátiletý příští prezident Spojených států Joe Biden se včera nechal před televizními kamerami očkovat proti nemoci COVID-19. Snaží se tak povzbudit důvěru veřejnosti v bezpečnost nové vakcíny.  

Stane se dnes

  • Protiepidemická opatření se zpřísňují ve Švýcarsku, kde se ode dneška uzavřou restaurace, kina, muzea či sportovní zařízení. 
  • V Kazachstánu začne výroba ruské vakcíny proti koronaviru Sputnik V. 
  • Washington odpoledne vydá konečnou zprávu o vývoji hrubého domácího produktu USA za třetí čtvrtletí.