Ruský export ropy nás znevýhodňuje, tvrdí Brusel. Hrozí stížností

EU vadí různá vývozní cla pro ruskou ropu.

EU vadí různá vývozní cla pro ruskou ropu. Zdroj: ctk

Ruský systém cel na vývoz ropy porušuje podle Evropské unie pravidla Světové obchodní organizace (WTO), protože diskriminuje evropské kupce a zvýhodňuje Čínu. EU to sdělila Rusku na schůzce výboru WTO a upozornila Moskvu, že by v této věci mohla podat oficiální stížnost.

EU se nelíbí, že Rusko stanoví různě vysoká vývozní cla, podle ní je cílem tohoto systému snaha přitáhnout některé zákazníky. Nyní se to týká ropy z východosibiřských polí, která zásobují ropovod ESPO přepravující surovinu do Číny a na tichomořské pobřeží. Rusko podporuje vývoz ropy a zemního plynu do Číny a na další asijské trhy v situaci, kdy se EU pokouší omezovat svou závislost na dovozu ruských energetických surovin.

Na schůzce vznesli obchodní zástupci EU vůči ruské obchodní politice i další námitky. Podle zdrojů se týkaly omezení dovozu zemědělské produkce, vysokých cel na televizory a ledničky, subvencí pro automobilové výrobce a ochranných cel na dovoz zemědělských strojů. Proti Rusku již EU podala u WTO pět různých stížností.

Cena odráží kvalitu, tvrdí Rusko
Rozdílné celní tarify jsou podle Ruska založeny na rozdílné kvalitě ropy z jednotlivých polí. EU ale považuje ropu za jediný produkt a snaží se Rusko přimět k tomu, aby exportní cla nahradilo daní z těžby.

Ruský zástupce u WTO na schůzce uvedl, že Moskva bere své závazky dané členstvím ve WTO vážně a je vždy připravena zapojit se do „konstruktivního dialogu“. Poukázal na to, že některá cla Rusko v září snížilo.

Rusko se stalo členem WTO v srpnu 2012. O členství usilovalo zhruba 19 let a bylo největší ekonomikou a jediným členem skupiny G20, který do té doby stál mimo tuto organizaci.