Sainsbury’s zruší několik tisíc pracovních míst, dotkne se to především prodejen Argos

Řetězec Argos se nejspíše zúží na pouhých sto prodejen.

Řetězec Argos se nejspíše zúží na pouhých sto prodejen. Zdroj: reuters

Sainsbury's chce investovat do nových produktů a snížení cen.
Druhý největší supermarketový řetězec ve Velké Británii, Sainsbury's, koupil Argos před čtyřmi lety. Nyní se plánuje uzavření přibližně 420samostatných obchodů Argos.
Zrušení 3 500 pracovních pozic se nejvíce dotkne řetězce Argos.
Sainsbury`s obchod ve Velké Británii.
5
Fotogalerie

Společnost Sainsbury’s, druhý největší řetězec supermarketů ve Velké Británii, oznámila, že zruší až 3500 pracovních míst. Nejvíc se to dotkne obchodů se smíšeným zbožím značky Argos, jejichž počet by se měl postupně zúžit na sto prodejen, asi pětinu současného stavu. Sainsbury’s chce dále v rámci úspor ve svých supermarketech zrušit pulty s lahůdkami, masem či s rybami. 

Sainsbury’s vlastní řetězec Argos od roku 2016. Dosud už u něj stihla zrušit například tradiční, pro Brity až ikonický katalog sezonních novinek. Argos nyní do března 2024 uzavře přibližně 420 samostatných obchodů s tím, že ale plánuje otevření asi 150 prodejen v obchodech Sainsbury’s. Informuje o tom britský zpravodajský web BBC a další britská média.

V kombinaci se zmíněným zrušením pultů s lahůdkami má firma ušetřit dalších přibližně 600 milionů liber, které chce Sainsbury’s investovat do nových produktů, ale v plánu je údajně i avizované částečné snížení cen. 

Sainsbury’s tím vším mimo jiné reaguje na dopady koronavirové pandemie. Firma, jejímiž akcionáři jsou i miliardáři Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, v prohlášení uvádí, že 120 samostatných obchodů Argos, jež byly v březnu uzavřeny, se doposud neotevřelo a uzavřeno zůstane již definitivně, zavírání se pak dotkne i dalších vybraných prodejen. 

Lockdown, který se na jaře a znovu i teď silně dotýká retailu, se podepsal na celkovém účetnictví firmy. Za první půlrok skončila Sainsbury’s ve ztrátě 137 milionů liber (čtyři miliardy korun). Přesto firma akcionářům a investorům oznámila, že vyplatí speciální dividendu ve výši 7,3 pence na akcii. 

„Řešíme s kolegy to, jak moc naše změny ovlivňují jejich pozice, potažmo jejich živobytí a snažíme se situaci řešit,“ řekl Simon Roberts, výkonný ředitel Sainsbury’s. Roberts také veřejnost ubezpečuje, že budou opravdu tvrdě pracovat na tom, aby nalezli alternativní pracovní pozice pro ty, kteří o svá místa přijdou. Celkem se má redukce dotknout 3500 pracovních míst. 

Podobné problémy řeší i další britští obchodníci, například zástupci obchodních domů John Lewis ve středu oznámili, že zruší 2500 pracovních míst. 

PZN redakce: Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz.