Retailu ve velkých městech se vyhýbáme, říká šéf skupiny Portiva Pavel Svoreň

Generální ředitel investiční skupiny Portiva Pavel Svoreň

Generální ředitel investiční skupiny Portiva Pavel Svoreň Zdroj: deník E15 Michael Tomeš

Generální ředitel investiční skupiny Portiva Pavel Svoreň
Generální ředitel investiční skupiny Portiva Pavel Svoreň
Generální ředitel investiční skupiny Portiva Pavel Svoreň
Generální ředitel investiční skupiny Portiva Pavel Svoreň
Generální ředitel investiční skupiny Portiva Pavel Svoreň
9
Fotogalerie

Zatímco původní doménou investiční skupiny Portiva byly obnovitelné zdroje energie, nyní investuje do internetového tržiště s ojetými automobily Carvago nebo retailových nemovitostí. „Pro příštích osmnáct měsíců se souhrnně bavíme o více než dvou miliardách korun,“ sečetl plánované investice generální ředitel Portivy Pavel Svoreň.  

Nedávno jste za téměř dvě miliardy korun koupili obchodní centrum Central Kladno. O akvizici jste jednali už před pandemií. Nebylo to, co se pak dělo v retailu, spíše důvodem od transakce utéct?

Nebyl důvod. První kontakt se skupinou Crestyl, od níž jsme kupovali, proběhl v lednu. Následně jsme si vyhodnocovali, zda je centrum kvalitní, jakou má výkonnost a jestli nám zapadá do portfolia. V březnu jsme získali exkluzivitu na jednání. A pak přišel covid.

Jsme však strategický investor, takže jsme se rozhodli v akvizičním procesu dále pokračovat. V dalších měsících centrum prošlo finančními, technickými i právními due diligence, sledovali jsme výkonnost během covidu. Ukázalo se, že je ve své lokalitě velmi stabilní a odolné.  

Bylo prověřování nemovitosti za nových podmínek důkladnější?

Ano. Proces due diligence a analytika, která za finálním rozhodnutím stála, byly velmi hloubkové. Akviziční tým byl velmi robustní. 

 Měly minulé měsíce vliv na cenu?

Yield (výnos – pozn. aut.), na základě kterého se dopočítávala kupní cena, jsme nepřejednávali. Vnímáme jej jako adekvátní kvalitě aktiva. Nicméně s prodávající stranou jsme se dohodli například na zajištění výše nájemného. 

Transakci jste uskutečnili společně se společností Micronix podnikatelů Miloslava a Radka Marešových, která jinak podobně jako Portiva působí i v energetice. Je to spojenectví jen pro tento obchod, nebo budete spolupracovat i na dalších investicích?

Už s nimi spolupracujeme na nákupním parku v Ivančicích. Portiva vedla akviziční proces a centrum řídí, Micronix je naším finančním partnerem a diskutujeme strategické záležitosti.

Po první dobré zkušenosti jsme se rozhodli, že v tomto partnerství budeme pokračovat i při akvizici v Kladně. Pokračování spolupráce není automaticky dáno dopředu. Je však pravděpodobné, že v investicích hlavně v oblasti retailu bude trvat. Lidská chemie funguje i v pojímání byznysu.

Pokud nyní jdete do banky ohledně financování nemovitostí, co slýcháváte?

Banky se výrazně více dívají na kvalitu projektů. To znamená na historii, udržitelnost, délku nájemních smluv. I na to, jestli investora, respektive dlužníka znají, jaké má v daném segmentu zkušenosti a vize do budoucna.

Když jste na konci minulého roku koupili nákupní park v Ivančicích, tak jste současně oznámili, že budete v tomto segmentu mnohem aktivnější. Po Centralu Kladno ale nic dalšího nenásledovalo. Proč?

Ivančice jsme koupili týden před Vánocemi 2019 a od začátku roku jsme řešili v podstatě jen Kladno. Když se ale dívám na následující dva roky, tak vím, že nás určitě další akvizice v realitách, a nejen v nich, čekají. Bude se to týkat jak retailu, tak například prémiových kanceláří, ostatně letos v únoru jsme koupili kancelářské centrum Astrid v Praze, Holešovicích. V retailu už vidíme projekty, které bychom rádi koupili.      

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!