Sanaci Řecka ohrožuje vyšší schodek a recese

Řecko

Řecko Zdroj: profimedia.cz

Z řeckých Atén, kam se už více než dva roky upíná pozornost EU, potažmo celého světa, dorazila další Jobova zvěst. Tamní negativní saldo rozpočtu veřejných financí, uvedl na svých internetových stránkách řecký parlament, se letos vyšplhá na 6,7 procenta hrubého domácího produktu. Původní plán byl 5,4 procenta HDP.

Špatná zpráva přišla zhruba 24 hodin poté, co se ministři financí eurozóny dohodli na podrobnostech druhého záchranného balíku pro tuto zemi. Jeho výše činí 130 miliard eur. Odhad schodku nahrává jak těm, kdo si myslí, že se Řecko po pěti letech recese hned tak nevrátí do formy, tak těm, kteří považují druhý balík za vykoupení času a de facto formalitu před odchodem republiky z eura.

V každém případě vyvolává 6,7procentní deficit obavy, nakolik je reálné snížení státního zadlužení ve výši zhruba 160 procent hrubého produktu na 102,5 procenta v roce 2020. Jde o cíl, na kterém balík číslo dvě v zásadě stojí. Parlament přiznává, že na vině je záporný hospodářský růst: „Propad o 1,3 procenta je korekcí v důsledku tohoto stavu.“

Přečtěte si, co si o záchraně Řecka myslí ve světě:

Řadu bodů, jimiž byl druhý balík podmíněn, musí Řekové naplnit do konce února. Prioritami jsou další drsné škrty či reforma výběru daní. Otevřít se má trh práce, pokračovat privatizace státního majetku. Pochybností, že to vláda Lukase Papadimose v daném termínu opravdu udělá, je dost – trojka ve složení Evropská komise, ECB a Mezinárodní měnový fond v tajné analýze, z níž citovaly noviny Financial Times, připomněla, že Řecko nesplnilo zadání už v případě balíku číslo jedna z května 2010.

O dodatečných úsporách musí rozhodovat jak parlament (možná už dnes), tak voliči. V dubnu se čekají všeobecné volby. Jistotou je, že 12. března začne směna starých řeckých dluhopisů za nové s prodlouženou dobou splatnosti a nižšími úroky. Soukromí věřitelé mají Řecku odpustit 53,5 procenta pohledávek (asi 107 miliard eur).
Na detaily úmluvy euroklubu ohledně řecké sanace reagovala včera odmítavě ratingová agentura Fitch. Úvěrovou známku Atén snížila ze stupně CCC na C a uvedla, že v nejbližší době čeká technickou platební neschopnost. Jde o poslední příčku nad pásmem „bankrot“.

EU chce kapitálově silnější MMF

Státy EU si přejí, aby MMF navýšil prostředky použitelné pro boj s dluhovou krizí. Oficiální žádost chtějí předložit na nadcházejícím summitu skupiny G20 v Mexico City. Navyšování má začít v dubnu. Válečná pokladna, jak se tomuto polštáři MMF v hantýrce říká, se má zvětšit o 600 miliard eur na více než dvojnásobek. Proti tomuto záměru ale mají