Saúdská Arábie vydává první mezinárodní bondy, plánuje získat až 17,5 miliardy dolarů

Směnárna v Saúdské Arábii

Směnárna v Saúdské Arábii Zdroj: reuters

Ka'ba, Mekka, Saúdská Arábie
Projekt Kingdom Tower, Saúdská Arábie
Projekt Kingdom Tower, Saúdská Arábie
Saúdská Arábie chystá ve své metropoli velkorysou výstavbu podzemní dráhy a do čtyř let chce mít zároveň nejluxusnější metro na světě. Ukázala to soutěž na návrh uzlové stanice, kterou vyhrála britská architektka Zaha Hadid: podle jejích představ vznikne velkorysý futuristický prostor plný moderních technologií a drahých materiálů.
5
Fotogalerie

Klesající cena ropy poslala státní rozpočet Saúdské Arábie do hlubokého schodku. Podle MMF země letos vytvoří deficit, který přesáhne 13 procent HDP s tím, že ekonomika téměř neporoste. Vláda proto nutně potřebuje peníze, část z nich si proto zajistí prostřednictvím své první mezinárodní emise dluhopisů, při které by měla získat až 17,5 miliardy dolarů.

„Není žádným překvapením, že vidíme vysoký zájem ze strany domácích a zahraničních investorů ohledně saúdskoarabského debutu s vydáním státních dluhopisů,“ tvrdí Mohieddine Kronfol, investiční ředitel společnosti Global Sukuk and MENA Fixed Income.

Dluhopisy jsou vydávány s pětiletou, desetiletou a třicetiletou splatností a budou se svým výnosem přibližně o 160 až 235 bazických bodů nad americkými dluhopisy.

V současných podmínkách nízkých úrokových sazeb se může jednat o poměrně atraktivní výnos, který je ale doprovázen rizikem. Velkou neznámou pro investory je totiž nejen vývoj cen ropy, ale také tajnůstkaření Saúdů ohledně toho, jak chtějí zlepšit rozpočtovou situaci své země a snižovat deficit. Historická zkušenost, kdy došlo k postupnému znárodnění ropné společnosti Saudi Aramco, by měla také investory varovat.

Pokud budou ale Saúdové brát své závazky vážně, pak se investoři mohou opřít o poměrně velké ropné zásoby země, které se podle deníku The Wall Street Journal (WSJ) odhadují na 266,5 miliardy barelů. Těžba by tak současným tempem mohla pokračovat dalších sedmdesát let. A to za velmi výhodných podmínek, podle údajů WSJ Saúdové těží ropu nejlevněji na světě, naplnění jednoho barelu je vychází na pouhé tři dolary. Se započtením dalších nákladů na investice, zaplacení daní a dopravu vyjde barel na méně než devět dolarů.

Masivní emise dluhopisů je součástí vládního plánu, jak postupně snížit značnou závislost ekonomiky na ropě. Podle ratingové agentury Standard & Poor’s si budou muset země Perského zálivu si mezi roky 2015 a 2019 jen na financování svých rozpočtů vypůjčit 560 miliard dolarů.