Schulzova SPD je blíž velké koalici

Angela Merkelová (CDU), Martin Schulz (SPD) a Horst Seehofer (CSU)

Angela Merkelová (CDU), Martin Schulz (SPD) a Horst Seehofer (CSU) Zdroj: Reuters

Schulz chce do koaliční smlouvy s CDU/ /CSU prosadit více sociálnědemokratických priorit.

Němečtí sociální demokraté (SPD) na nedělním sjezdu v Bonnu umožnili start koaličních jednání s unií CDU/ /CSU. Přiblížili tak zemi další velké koalici v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou a oddálili hrozící politickou krizi. Nešlo však o poslední překážku, vznik koalice bude nakonec schvalovat celá členská základna strany.

„Na výběr jsou buď koaliční jednání, nebo nové volby. Moje pozice je jasná. Nemyslím si, že nové volby jsou pro nás dobrou cestou,“ apeloval před hlasováním na zástupce partaje její lídr Martin Schulz. Slíbil jim, že se pokusí do programu vlády prosadit více priorit SPD. Přesvědčil 362 delegátů, 279 hlasovalo proti.

Spolupráce s dosavadními partnery je pro Merkelovou jedinou cestou, jak se vyhnout nejistotě v podobě menšinového kabinetu či předčasných voleb. Už dříve totiž zkrachovala jednání CDU/CSU se svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými. Na zahájení rozhovorů o velké koalici se sice už v polovině měsíce shodly špičky tří zainteresovaných stran, sociální demokracie však v otázce nebyla jednotná.

Část členů partaje se domnívá, že by měla setrvat u svého původního rozhodnutí přejít po loňském volebním nezdaru do opozice. Tento názor zastává zejména mladé křídlo. „Nemůžeme zůstat u stejných chyb,“ prohlásil jeho šéf Kevin Kühnert, který neúspěch vysvětluje právě partnerstvím s konzervativci. Schulz tak dopředu připouštěl, že výsledek sjezdu je nejistý. K nervozitě uvnitř strany v poslední době přispěly dva průzkumy, v nichž se propadla k osmnácti procentům. V zářijových volbách pro ni hlasovalo 20,5 procenta voličů.

Někteří představitelé sociální demokracie jsou přesvědčeni, že její lídr během sondovacích rozhovorů příliš ustupoval. Neprošel v nich například návrh SPD na zvýšení horní sazby daně z příjmu ani záměr zajistit všem Němcům základní standard zdravotnické péče. Pravé křídlo CDU/CSU si naopak vymohlo strop pro přijímání uprchlíků ve výši 180 tisíc až 220 tisíc ročně. Včera však Schulz straníky ujišťoval, že s SPD v kabinetu žádná horní hranice stanovena nebude.

Vyjednávání o vládě se nebývale táhne a nepředpokládá se, že by mělo být dovršeno dříve než v březnu. Její vznik je přitom extrémně důležitý pro celou Evropskou unii. Francouzský prezident Emmanuel Macron minulý týden zdůraznil, že Paříž spoléhá na pomoc Berlína při reformě společenství.