Šéf britské opozice už nechce zvrátit brexit. Americké banky zastavují politické dotace

Lídr britské opozice Keir Starmer prohlásil, že pokud jeho Labouristická strana zvítězí v příštích volbách, nebude se snažit vrátit Spojené království zpátky do Evropské unie ani vyjednávat s Bruselem novou obchodní dohodu.

Lídr britské opozice Keir Starmer prohlásil, že pokud jeho Labouristická strana zvítězí v příštích volbách, nebude se snažit vrátit Spojené království zpátky do Evropské unie ani vyjednávat s Bruselem novou obchodní dohodu. Zdroj: e15.cz

Americké firmy začaly v reakci na útok Trumpových příznivců na Kapitol bojkotovat politiky a zastavily jim finanční podporu. Bojkot odstartoval hotelový řetězec Marriott a později se k němu připojily i velké americké banky v čele s Goldman Sachs a Citigroup.
Slavné pařížské náměstí Champs-Élysées, které trápí hustý automobilový provoz, se má po roce 2024 proměnit v obrovskou zahradu. Paříž investuje do revitalizace 250 milionů eur, asi 6,5 miliardy korun.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Nová dohoda nebude

Lídr britské opozice Keir Starmer v neděli prohlásil, že pokud jeho Labouristická strana zvítězí v příštích parlamentních volbách, nebude se snažit vrátit Spojené království zpět do Evropské unie ani vyjednávat s Bruselem novou obchodní dohodu. To je velké překvapení, neboť labouristé v minulosti prosazovali zachování základních unijních pravidel včetně volného pohybu osob.

Ke změně stanoviska je zřejmě přiměla drtivá porážka v posledních volbách z prosince 2019. Starmer rovněž odmítá druhé skotské referendum o nezávislosti, ačkoli přiznal, že vztahy mezi Anglií a Skotskem nefungují a je třeba je napravit.  

Irové obvinili Čecha z praní špinavých peněz

V Irsku byl v pátek zadržen pětačtyřicetiletý český občan s více než milionem eur v hotovosti, tedy přibližně s 26 miliony korun. O víkendu byl obviněn z praní špinavých peněz. Zadržený Čech podle irských médií pobývá v zemi třináct let a pracuje jako řidič kamionu. Nemá však v Irsku stálou adresu a až 80 procent svých výdělků posílá manželce a dceři, které žijí v Česku. Muž je pravděpodobně součástí organizovaného gangu, jenž operuje ve střední části ostrova.    

Z trhů a burz 

Burzy v prvním týdnu rostly

Ačkoli americké akcie zahájily rok 2021 poklesem, nakonec za celý první obchodní týden v roce posílily a nejsledovanější ukazatele uzavřely na nových rekordech. Pomohlo jim i páteční prohlášení budoucího prezidenta USA Joea Bidena, že po nástupu do Bílého domu prosadí další záchranný balík na podporu ekonomiky, který bude mít hodnotu několika bilionů dolarů. Nezaměstnaní a chudí Američané by měli obdržet jednorázovou podporu dva tisíce dolarů, tedy asi 43 tisíc korun. Index S&P 500 za posledních pět pracovních dnů vyrostl o 1,83 procenta. Dow Jones zpevnil o 1,61 procenta a Nasdaq přidal 2,43 procenta.   

Firmy trestají politiky za útok na Kapitol

Řada velkých amerických společností vyjadřuje svůj nesouhlas s útoky příznivců prezidenta Trumpa na washingtonský Kapitol z minulého týdne. Banky Goldman Sachs, Citigroup, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, ale třeba i hotelový řetězec Marriott oznámily, že dočasně zastavují veškerou finanční podporu republikánským senátorům, kteří zpochybňovali výsledek listopadových voleb. Některé z těchto firem přeruší dotace všem politikům bez výjimky, tedy i Demokratické straně. Stejné kroky v současné době zvažuje také automobilka Ford či ropná korporace ExxonMobil.    

Tweet dne

Nejslavnější pařížské náměstí Champs-Élysées se v následujících letech promění ve „výjimečnou zahradu“. Paříž schválila gigantickou investici do jeho revitalizace za 250 milionů eur, čili zhruba 6,5 miliardy korun. Projekt se nicméně dočká realizace až po letních olympijských hrách v roce 2024, které se konají právě v hlavním městě Francie. 

Stane se dnes

  • Američtí zákonodárci z Demokratické strany se chystají předložit Sněmovně reprezentantů návrh ústavní žaloby na prezidenta USA Trumpa kvůli útokům jeho stoupenců na Kapitol. Cílem je odvolat Trumpa z funkce ještě před vypršením jeho mandátu 20. ledna. 
  • Výbor pro mezinárodní obchod Evropského parlamentu bude debatovat o obchodní dohodě mezi Evropskou unií a Velkou Británií. Úmluva uzavřená na Vánoce platí provizorně do doby, než ji schválí plénum europarlamentu.
  • Začíná největší světový veletrh spotřební elektroniky CES, který se letos bude kvůli pandemii konat on-line. Potrvá do 14. ledna. Novinky na něm představí například jihokorejská společnost Samsung.