Šéf Googlu poznává ekonomiku Severní Koreje

Šéf Google Eric Schmidt cestuje do KLDR přes Peking

Šéf Google Eric Schmidt cestuje do KLDR přes Peking Zdroj: CTK/AP

Severní Korea je považována za zemi, která vůči internetu uplatňuje nejpřísnější politiku. První cesta Erica Schmidta, šéfa společnosti Google, do KLDR se tak setkala v USA s kritikoui, i když hlavně fanoušci Googlu jsou jeho rozhodnutím někdy unešeni.

Šéf americké internetové společnosti Google Eric Schmidt v pondělí přicestoval na kontroverzní návštěvu do komunistické Severní Koreje.

Schmidt už před cestou řekl, že se chce na vlastní oči přesvědčit, v jakém stavu je tamní ekonomika. Na soukromé cestě provází delegaci bývalého guvernéra amerického státu Nové Mexiko Billa Richardsona.

„Pro šéfa Google to není pohý výlet do totalitní země. Jsem si jist, že v ekonomických otázkách KLDR je o internetová média zájem,“ uvedl na otázku proč se spojil právě s Ericem Schmidtem Richardson. „Sejdeme se s politickými představiteli. Setkáme se s řediteli firemam. Navštívíme univerzity,“ upřesnil Richardson plán návštěvy. Severní Korea je považována za zemi, která vůči internetu uplatňuje nejpřísnější kontrolu. Vůdce KLDR Kim Čong-Un, ale ve svém novoročním projevu zahájil „průmyslovou revoluci“. Také oznámil, že plánuje investice do výzkumu technologií a rozšíření počítačů ve všech školách.

Roční vývoj akcií společnosti Google

Graf 7. 1. 2013.Graf 7. 1. 2013. | nosek.mn@gmail.com

Z vedení Googlu v Severní Koreji zatím nikdo nebyl. Součástí delegace je i šéf koncepčního centra Google Ideas Jared Cohen, který dříve pracoval na ministerstvu zahraničních věcí USA.

Americká vláda není z cesty nadšena a tvrdí, že ničemu nepomůže. Severní Korea se v poslední době stala terčem kritiky za to, že proti vůli mezinárodního společenství v prosinci vypustila raketu dlouhého doletu. S většinou vyspělých zemí má Pchjongjang špatné vztahy, největším spojencem KLDR je Čína. Richardson cestu nazývá „soukromou humanitární misí“. Není ale jasné, co si skupina od cesty do Severní Koreje slibuje.