Sever Číny se dlouhodobě potýká s nedostatkem vody, na umělý sníh se však sehnat musela

Čínu stojí výroba sněhu velké úsilí.

Čínu stojí výroba sněhu velké úsilí. Zdroj: Profimedia

Sníh je na olympiádě vzácný a výhradně umělý.
Sníh je na olympiádě vzácný a výhradně umělý.
Sníh je na olympiádě vzácný a výhradně umělý.
Čínu stojí výroba sněhu velké úsilí.
5
Fotogalerie

Olympijské hry v Pekingu se jako první v historii spoléhají výhradně na umělý sníh. Dopředu panovaly obavy, zda město, které v roce 2008 hostilo letní olympiádu, bude schopné zasněžit v dostatečném množství všechna sportoviště. Čína se s úkolem zjevně poprala, média se však nyní ptají, za jakou cenu. Voda je v oblasti nedostatková, organizátoři navíc kvůli hrám přesídlili stovky farmářských rodin.

V horských střediscích pracuje stovka sněhových generátorů a tři stovky děl, které mají vytvořit celkem 1,2 milionu metrů krychlových bílé pokrývky, uvádí Yahoo! Sports. Čína domluvila spolupráci s předním dodavatelem umělého sněhu, společností TechnoAlpin. „Jsme velmi hrdí na to, že jsme jedinou společností, která poskytuje zasněžovací systémy pro zimní olympijské hry v Pekingu 2022,“ řekl CNN oblastní manažer firmy Michael Mayr.

Největší světoví znečišťovatelé a jejich emisní cíle

Video placeholde
• Videohub

K tomu, aby vše fungovalo, je zapotřebí velké množství vody. V Pekingu, Jen-čchingu a v Čang-ťia-kchou, kde se sportoviště nacházejí, je však poměrně sucho. Hlavní město trpí nízkými zásobami podzemní vody, které zdevastoval rychlý rozvoj metropole, a v oblastech, kde se hry konají, padá v zimním období celkově málo srážek.

„Jsou tam stromy a vegetace, ale není to alpský les. Je to vegetace pro sušší klima,“ popsal podmínky v čínských horách deníku The New York Times Florian Hajzeri, který po čtyři roky dohlížel na projekt zasněžování. Než mohl TechnoAlpin postavit zhruba 65 kilometrů dlouhé potrubí za šedesát milionů dolarů, museli pro něj nejdříve čínští organizátoři sehnat vodu.

Odvedli ji z městské nádrže Paj-che-pao do řeky Kuej-šuej, která bývá jinak v zimě vyschlá. Nádrž původně sloužila jako zdroj vody pro pekingské domácnosti. Úřady přesto ujišťovaly, že umělé zasněžování nebude mít dopad na hospodaření s místními zdroji a spotřeba vody na ně bude tvořit pouze zlomek celkové spotřeby regionu.

Vodu z tajícího sněhu se snaží zachytávat, podle kritiků ale přeceňují efektivitu těchto opatření. V suchém prostředí se část vody vypaří už při výrobě pokrývky.

Úředníci v Čang-ťia-kchou navíc zastavili zavlažování místních polí a přesídlili farmáře do městských bytů. Jsou přitom jen dalšími mezi stovkami tisíc zemědělců, kteří museli být přesunuti během dlouholeté snahy dostat za pomocí velkolepých projektů vodu z vlhkého jihu na suchý sever a do strádajícího hlavního města.

Vědci však varují, že s globálními změnami klimatu budou nároky severu stoupat a schopnost jihu dodávat mu vodu bude klesat. Velké infrastrukturní projekty tak budou pro Čínu stále větší výzvou.