Severovýchod USA zasáhla sněhová bouře. McDonald’s testuje nový burger na seveřanech

Severovýchod Spojených států včetně města New Yorku zasáhla mohutná sněhová bouře. V metropoli by mohlo dnes napadnout až 60 centimetrů sněhu.

Severovýchod Spojených států včetně města New Yorku zasáhla mohutná sněhová bouře. V metropoli by mohlo dnes napadnout až 60 centimetrů sněhu. Zdroj: Reflex

Severovýchod Spojených států včetně města New Yorku zasáhla mohutná sněhová bouře. V metropoli by mohlo dnes napadnout až 60 centimetrů sněhu.
Akciové burzy v pondělí mohutně posilovaly. Mimořádně se dařilo stříbru, které ráno prolomilo hranici 30 dolarů za trojskou unci.
Společnost McDonald's testuje nový vegetariánský McPlant burger na zákaznících v Dánsku a Švédsku.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

New York pod sněhem

Severovýchod Spojených států včera zasáhla mohutná sněhová bouře, kvůli které musela být zrušena většina leteckých spojů. V New Yorku zatím napadlo asi 39 centimetrů sněhu a během dneška by mohlo připadnout dalších dvacet, což by znamenalo vůbec největší sněhovou kalamitu v dějinách města. Nepříznivé počasí zkomplikovalo také pozemní dopravu. Jsou zastavené vlaky a řada silnic je neprůjezdná. V několika lokalitách muselo být přerušeno očkování proti koronaviru. Bouře postihla i Filadelfii, New Jersey a Washington. Americké úřady rovněž varují před hrozícími povodněmi. 

Čech ve Skotsku se přiznal k praní špinavých peněz

Před soudem ve skotském Glasgow stanul v pondělí český občan. Dvaačtyřicetiletý Lukáš Pokorný se přiznal k praní špinavých peněz. Muž byl zadržen loni v listopadu na glasgowském letišti, když převážel do Dubaje v zavazadlech 860 tisíc liber, tedy přes 25 milionů korun, v hotovosti. Pokorný tehdy nebyl schopen vysvětlit, odkud peníze pocházejí. Podle skotské policie se jedná o výdělky z organizovaného zločinu. Čech zatím zůstává ve vazbě. Soud by měl o jeho trestu rozhodnout příští měsíc.  

Z trhů a burz 

Stříbrná jízda

Burzy zahájily první únorový týden prudkým růstem. Dařilo se ropným a technologickým gigantům. Raketově narostla cena stříbra, která se zvýšila o téměř osm procent a na chvíli se dostala na nejvyšší hodnotu za posledních devět let, když přeskočila hranici třicet dolarů za trojskou unci. Jednalo se o další případ koordinovaných spekulací uživatelů sociální sítě Reddit. Index S&P 500 zpevnil o 1,61 procenta. Dow Jones si připsal 0,76 procenta a Nasdaq 2,55 procenta. Optimističtí byli také investoři v Evropě. Index STOXX Europe 600 se zvedl o 1,24 procenta. Britský FTSE 100 posílil o 0,92 procenta. O více než jedno procento vyrostl i německý DAX a francouzský CAC 40. 

Švédi a Dánové chutnají McPlant burger 

Americký řetězec rychlého občerstvení McDonald’s začal během ledna poprvé v tichosti prodávat svůj McPlant burger ve vybraných restauracích v Dánsku a Švédsku. Snaží se tak otestovat zájem zákazníků, než produkt nabídne na ostatních trzích. Píše o tom agentura Bloomberg. McPlant je burger, vyrobený z hrachu a rýžového proteinu. McDonald’s na jeho vývoji spolupracoval s firmou Beyond Meat a chce ho nabízet jako vegetariánskou alternativu ke svým klasickým masovým produktům. Testování ve Švédsku skončí v polovině března a v Dánsku v dubnu.     

Tweet dne

Britská libra poprvé od roku 2012 už čtyři měsíce v řadě posiluje vůči dolaru (aktuálně 1,37 dolaru za libru) a podle analytiků se zřejmě jen tak nezastaví. Pomáhá jí především vakcinaceproti koronaviru ve Spojeném království. Británie již naočkovala devět milionů lidí, a postupuje tak rychlejším tempem než Spojené státy či Evropská unie.  

Stane se dnes

  • Moskevský soud má rozhodnout o trestu pro ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného, kvůli jehož zatčení v zemi vypukly pouliční protesty. Navalnému hrozí až tři a půl roku vězení. 
  • Vyprší lhůta, kterou dal italský prezident Sergio Mattarella předsedovi sněmovny Robertu Ficovi na nalezení většiny v parlamentu pro novou italskou vládní koalici. Pokud se mu to nepodaří, Mattarella může pověřit sestavením vlády jiného politika.
  • Řada velkých firem dnes oznámí čtvrtletní výsledky svého hospodaření. Je mezi nimi například Amazon, majitel Googlu Alphabet, americký farmaceutický gigant Pfizer, ropná společnost ExxonMobil, výrobce motocyklů Harley-Davidson nebo čínská Alibaba Group.