Školství podle IS: Děti se učí zacházet se zbraněmi a donáší na záškoláky

člen šíitské milice Hašd Šaabi se snaží v Iráku smazat symbol Islámského státu

člen šíitské milice Hašd Šaabi se snaží v Iráku smazat symbol Islámského státu Zdroj: ctk/AP

Je draho. V uprchlickém táboře Kawrogosk nedaleko hlavního kurdského města Irbílu žije 2400 převážně syrských rodin. Potraviny jim dodává World Food Program (Světový fond pro výživu). S prodlužováním války přibývá uprchlíků, zatímco příděly klesají. „Na začátku dostávala rodina třicet dolarů na osobu měsíčně. Teď jsme museli tuto částku snížit na devatenáct dolarů. Potraviny jsou v kempu dokonce dražší než v Irbílu,“ vysvětluje Mohamed Ataomar, jeden z manažerů starajících se o chod tábora.
Sebevrazi. Úsek fronty ovládaný iráckými komunisty u Mosulu je krajně nebezpečný. Nepřehledný terén plný nerovností jim dovoluje proniknout do bezprostřední blízkosti ochranného valu. „Nejčastěji útočí v noci nebo
za mlhy. Mnohokrát se dostali na deset metrů od nás. Někteří na sobě mají výbušniny, snaží se dostat do tábora a odpálit se. Před pár dny jsme jednoho zabili,“ ukazuje na mobilu jeden z obránců fotku muže s prostřelenou hlavou
Smutek. Třicetiletá Chalída utírá slzy: „Než žít takhle, bylo by lepší, kdyby nás tehdy zabili.“ Spolu s dalšími čtyřmi jezídkami  přežívá v prvním patře nedostavěné budovy v iráckém Irbílu. Ženy uprchly ze Sindžáru, jejich manžele zabili stoupenci IS. V hrubých stavbách se tísní tisíce uprchlíků. Pomoc se k nim dostává obtížně,
protože často nejsou registrovaní
V kontaktu s IS. Rozbombardované domy v syrském městě Serekání, za nímž začíná frontová linie s Islámským státem. Jeho hlavní město Rakká je vzdálené nějakých 120 kilometrů vzdušnou
čarou. Válku proti IS vedou kurdské guerillové jednotky YPG a YPJ
Chaos. Kurdská bojovnice Zelan Dirbeseyová patří k řadám syrských levicových jednotek YPJ. Na kurdských územích v Sýrii, kde jsme společně pracovaly na frontové linii, vládne dost nepřehledná situace. Oblast ovládá levicově orientovaná milice YPG, v podstatě odnož známější PKK (Kurdské strany pracujících), jež působí v Iráku. Portréty společného vůdce Abdulláha Očalana visí všude včetně rozbitých lamp veřejného osvětlení. Rudé hvězdy doplňují i podobizny mučedníků, kteří padli za svou ideologii. YPG ale spolupracuje také i s režimem Bašára Asada a bojuje proti další z kurdských stran PDK, podporované Masúdem Barzáním z Iráku. Na kurdské oblasti navíc útočí Islámský stát, operuje tam i šíitské hnutí
Hizballáh podporované Íránem a svou roli hraje také Fronta an-Nusrá.
5
Fotogalerie
Radikální organizace Islámský stát (IS) vybojovala v roce 2012 velké části území východosyrské provincie Dajr az-Zaur a postupně tam přebudovala školský systém. Podle materiálu, který zveřejnil server Syria Deeply tam IS zavedl nové osnovy, jejichž obsahem je šířit extremistickou ideologii. Civilisté ale našli cesty, jak IS obejít.

Aby nalákal děti do škol, rozšířil Islámský stát informaci, že učebnice budou vydávány zdarma. Ve skutečnosti ale za ně chtěl po dvou tisících syrských liber (230 korun) s tím, že peníze budou použity na zaplacení dopravy knih z tiskárny v iráckém Mosulu do Sýrie.

Informace o situaci získala organizace, která si říká Spravedlnost pro život v Dajr az-Zauru, které v květnu poskytlo výpovědi několik civilistů z této provincie. Bývalý učitel, který nyní žije v Turecku a který je ve zprávě označen jako M.A., sdělil, že zpočátku měl IS mnoho práce na bojišti, protože musel z provincie vytlačit konkurenční frontu An-Nusra a Syrskou svobodnou armádu. Na školství došlo až pak.

Prvním krokem bylo uzavření škol dívkám. Rodiče byli důrazně upozorněni, že docházka chlapců je povinná. M.A. byl přítomen několika hodinám, v nichž se hoši učili zacházet se zbraněmi. Žáci byli v devítiletém školském systému rozděleni do tří věkových skupin. Výuka má trvat deset měsíců po dvou pololetích.

Islámský stát přejmenoval provincii na Vilájat al-Chajr a učitele Husáma Uvajda pověřil, aby mezi dospívající mládeží najal informátory, jejichž úkolem bude hledat děti, které přestanou do školy chodit. Učitelé museli projít kurzy islámského práva šaría. Autoři zprávy viděli jednu z učebnic, podle níž se učilo v Búkamálu ve třídách pro deseti- až patnáctileté chlapce. Obsahovala fotografie zbraní a je patrné, že IS ze škol učinil náborová střediska.

Islámský stát není schopný zajistit kvalitní výuku, protože najímá jen lidi, kteří souhlasí s jeho ideologií, nikoli nutně profesionály. Na jednom z propagačních materiálů je fotografie popsané školní tabule při výuce „loajálního“ učitele a je na ní vidět, že si dotyčný v hodině arabštiny pletl minulý čas s přítomným.

Příležitosti dětí z Dajr az-Zauru chodit do školy se v minulém roce velmi zúžily, protože se mnoho škol uzavřelo a IS je používá jako kryty před koaličními nálety. Další problém je ekonomický. Rodiny zápasí s nízkými příjmy, takže na živobytí musejí přispívat všichni členové, i děti.

Mnozí učitelé jsou kvůli chudobě nuceni práci ve školách IS nakonec přijmout a rodiče ztrácejí naději na možnost poskytnout dětem kvalitní vzdělání. Našli si ale způsob - učí děti doma, dokážou obelstít inspektory Islámského státu a tajně děti připravit na státní zkoušky.

Domácí výuka je možná pouze ve venkovských oblastech, kde IS nemá na rozdíl od měst takovou kontrolu nad pohybem lidí. „V soukromém domě se sejde 15 žáků a učitel a výuka trvá maximálně hodinu a půl,“ sdělil bývalý ředitel základní školy, který musel post opustit. Jedna žena z Dajr-az-Zauru, která nyní žije v provincii Idlib, řekla, že často děti učí ženy v domácnosti.

„Ten, kdo se neřídí do písmene příkazy IS, nemůže vyjít z domu. Zasahují do všeho, včetně obutí nebo oblékání,“ řekla. Pokud není žena schopna sama poskytnout dětem vzdělání, požádá sousedy nebo příbuzné a snaží se to kompenzovat jiným druhem pomoci.

Obcházení islamistické výuky

Odvážnější učitelé čelí situaci přímo ve školách. Na tabuli napíší verš z koránu a požádají děti, aby si daly na lavici učebnici IS, ale pak učí podle starých osnov, které IS zakazuje. Jedna učitelka řekla, že sama dávala mimo školu soukromé hodiny malým skupinám dětí.

Vláda má v provincii stále pod kontrolu některé oblasti a v nich mohou připravené děti udělat státní zkoušky. IS ale vjezd do těchto míst přísně kontroluje a dostat se přes hlídky ke zkouškám s normálními učebnicemi je těžké. Rodiče proto posílají děti s předstihem do předem pronajatých domů, kde se pak zkoušky konají. Děti se nevracejí hned po zkouškovém dni, aby nevzbuzovaly na kontrolách pozornost. Musejí také ukrýt vysvědčení, aby se vyhnuly zatčení.