Skotská vláda už připravuje nové referendum o nezávislosti. Detaily odhalí v květnu příštího roku

Skotsko by mohlo rozhodovat o své nezávislosti již podruhé. Poprvé se tak stalo v roce 2014.

Skotsko by mohlo rozhodovat o své nezávislosti již podruhé. Poprvé se tak stalo v roce 2014. Zdroj: CTK

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová chystá druhé referendum o nezávislosti.
Skotské referendum o nezávislosti v září 2014
Britský premiér Boris Johnson je kritizován za neústupný postoj v brexitových vyjednáváních a nezvládnutí koronavirové pandemie.
4
Fotogalerie

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová odtajnila své plány na uspořádání druhého referenda. Její kabinet zveřejní časový rozvrh a podmínky pro konání nového plebiscitu nejpozději v květnu v příštím roce, tedy ještě před konáním voleb do skotského parlamentu. Informoval o tom deník Financial Times. Edinburgh tak reaguje na výsledky nedávného průzkumu společnosti YouGov, podle nějž si většina Skotů nyní přeje nezávislost na Velké Británii.

Sturgeonová tento týden opět zkritizovala Londýn.Především za přístup k vyjednávání brexitové dohody.Vystoupení Spojeného království z Evropské unie podle ní přinese zemi ještě větší potíže než koronavirus.

"Covid před nás postavil těžké výzvy, ty byly ale zcela zbytečně zhoršeny brexitem.Rozhodnutí britské vlády nepožádat o prodloužení přechodného období navzdory ekonomickým problémům způsobených covidem, poškodí mnoho skotských firem," uvedla Sturgeonová.V současné době tak nevidí jiné řešení, než že se severní část Británie stane samostatným státem.

Skotská premiérka se za to dočkala smíšených reakcí jak od politiků, tak od britských občanů na sociálních sítích.Zatímco nacionalisté schvalují její plán vrátit nové referendum zpět do parlamentní agendy, jiní varují před dalším rozdělováním společnosti."Musíme se dívat dopředu a dostat se z této krize společně, ne se vracet ke starým sporům," řekl šéf skotských konzervativců Douglas Ross. 

Pro nezávislé Skotsko by podle posledního průzkumu hlasovala těsná většina obyvatel - 53 procent.Sturgeonová měla původně uspořádání druhého referenda na seznamu svých předvolebních slibů, od snah v této oblasti však její vláda upustila v březnu, aby se mohla soustředit na boj s pandemií koronaviru.Právě ten podle ohlasů zvládla výrazně lépe než kabinet britského premiéra Borise Johnsona. 

Podle britských médií je nicméně prohlášení Sturgeonové zatím stále jen symbolické, k skutečnému vyhlášení referenda bude ještě bezpodmínečně potřebovat souhlas Westminsteru, a ten zatím stále nemá.  

Jednání o vystoupení Spojeného království z Evropské unie, která jsou hlavním předmětem neshod mezi Anglií a Skotskem, jsou mezitím nadále uvízlá na mrtvém bodě.Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian si v pondělí postěžoval, že posun znemožňuje "nerealistický a neústupný přístup Londýna".Boris Johnson v ten samý den pohrozil Bruselu ukončením rozhovorů, pokud Unie nesleví ze svých požadavků.

Ačkoli v současné chvíli není ani na jedné straně vidět vůle k dosažení dohody a do vypršení přechodného období zbývají jen necelé čtyři měsíce, podle některých odborníků ještě není pozdě na nalezení společné řeči.

"Řada velkých mezinárodních dohod a obchodů v minulosti byla uzavřena doslova v závěrečných hodinách, protože vyjednávací strany pochopily, že už nemají čas," uvedl v rozhovoru pro britskou BBC kanadský ministr zahraničí François-Philippe Champagne.