Slova a činy: sejde se další protikrizový summit

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: profimedia.cz

Evropská rada, lidově summit, která se schází ve čtvrtek, bude mít opět na programu boj s dluhovou krizí. Přesto bude poněkud jiná než její předchůdkyně: sejde se v pozměněné situaci. Státníci a experti se dostaví do Bruselu čtyři měsíce poté, co si Španělsko a Itálie vymohly právo na finanční pomoc bez úsporného diktátu Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu.

Irsko, které spadlo do záchranné sítě před nimi, se zlobí a zvažuje žádost o dodatečné úlevy. Řecko neplní domácí úkoly, ale potřebné peníze stejně dostane. A eurozóna je čerstvě vyzbrojena trvalým záchranným štítem ESM. Nedělní vydání deníku Die Welt rozebralo v této souvislosti tvrzení pěti unijních lídrů, kteří budou hrát na summitu a v následujících týdnech prim.

Angela Merkelová - německá kancléřka

Výrok: Ručení a kontrola musí jít nerozlučně ruku v ruce.

Co se tím myslí: Jde o princip, který razí Merkelová dva a půl roku – žádná pomoc nesmí být poskytnuta bez protislužby. Státy se musejí upsat k reformám a smířit s kontrolou ze strany věřitelů.

Jak je to v praxi: Merkelové se povedlo, že se periferie dostaly pod kuratelu EU a MMF. Stupňují se nicméně snahy, jak se biči vyhnout. Nástroje ESM, jako je podaná ruka výlučně finančnímu sektoru, nabízejí možnost, jak přísný dozor obejít.

Guvernér ECB Mario DraghiGuvernér ECB Mario Draghi | profimedia.cz

Mario Draghi - prezident ECB

Výrok: Naším cílem je restaurovat přenosové kanály měnové politiky.

Co se tím myslí: ECB takto zdůvodňuje intervence na trhu s obligacemi s poukazem na to, že v některých zemích přestala fungovat její úroková strategie.

Jak je to v praxi: Draghi mlží. Španělské firmy platí za obligace více než v Nizozemsku, jenže ECB má v popisu práce operovat jednotnou úrokovou sazbou. Tuto svízel mohou výkupy bondů („transferové toky“) zastřít, aniž by se ECB dostala do rozporu se zákazem financovat marodné státy.

Antonis SamarasAntonis Samaras | profimedia.cz

Antonis Samaras - řecký premiér

Výrok: Vystoupení z eura by bylo zničující pro Řecko a uškodilo by celé Evropě.

Co se tím myslí:Grexit přijde, když nebudou Atény schopny uhradit své závazky. „Bankrotový“ dopad by se podle Samarase projevil ve Španělsku a Portugalsku, od nichž by dali ruce pryč investoři.

Jak je to v praxi: V Řecku by banky zmrazily konta, v nemocnicích by utichl provoz. Národní měna, prudce oslabená vůči euru, by však pomohla exportu a řecké konkurenceschopnosti. O dominový efekt se ekonomové přou.

Jean Claude JunckerJean Claude Juncker | ctk

Jean-Claude Juncker - šéf euroskupiny

Výrok: Pomoc Řecku není v rozporu se článkem 125 Maastrichtské smlouvy.

Co se tím myslí: Juncker říká, že se nezakazuje finanční angažmá v euroklubu. Připouští jen, že se země nemohou spoléhat jedny na druhé.

Jak je to v praxi: Paragraf stanoví, že vlády samy zodpovídají za své potíže. Dobrovolné úvěry či dárky ale vyloučeny nejsou. Odpůrci zákazu bail-out dále odkazují na solidární výjimku v případě přírodní katastrofy a mimořádných událostí, jež se vymkly kontrole. Jako třeba v Řecku.

Viviane RedingováViviane Redingová | profimedia.cz

Viviane Redingová - komisařka pro justici

Výrok: Pokud bude ECB vykupovat dluhopisy z měnově-politických důvodů, tak může.

Co se tím myslí: Jde o odezvu na výhrady německé Bundesbank, podle níž hraničí tento druh intervence s nedovolenou monetární politikou.

Čtěte také:

Švédsko: Řecko by mohlo odejít z eurozóny už během půl roku

Konec úspor, velí měnový fond

Merkelová stojí za Draghim, jde tak proti části spolustraníků

Jak je to v praxi: Právně jde o nejednoznačnou záležitost. Smlouva o EU zapovídá jak půjčky ECB pro členské země, tak pohotovostní nákup dluhopisů. Z toho důvodu se akce centrální banky měnové unie omezuje na sekundární trh. Včetně opce „neomezeně“. Ale ne navěky, dodává komise.

Stručně z eurozóny

» Řecko nezbankrotuje ani neopustí eurozónu, je přesvědčen německý ministr financí Wolfgang Schäuble. „Nemá smysl spekulovat o odchodu Řecka z eurozóny,“ prohlásil, „řecká vláda ví, co je zapotřebí udělat.“ Švédský ministr financí Anders Borg si naopak myslí, že Řekové z eurozóny vystoupí, a to možná už během příštích šesti měsíců.

» Eurozóna zvažuje nové možnosti, jak snížit zadlužení Řecka. Země má do roku 2020 snížit zadlužení na 120 procent HDP, vývoj ale naznačuje, že se jí to jen těžko podaří. Atény by tak podle činitelů EU mohly nakupovat i své vlastní dluhopisy a využít k tomu peníze ze záchranného fondu ESM.

» Stálý záchranný fond eurozóny (ESM) v tuto chvíli nemá dost peněz, aby v případě potřeby poskytl finanční pomoc Španělsku. Musel by si urychleně vypůjčit peníze na trhu. Španělé ale tvrdí, že do konce roku pomoc potřebovat nebudou, a upozorňují na poměrně vysokou likviditu, jíž údajně disponují.