Slováci jsou s eurem spokojení. Nechtějí ale přispívat ostatním zemím, ukázal průzkum

euro, Slovensko

euro, Slovensko Zdroj: profimedia.cz

Euro
2
Fotogalerie

Na Slovensku se používá společná měna již devět let, za tu dobu si v zemi euro vybudovalo jasnou pozici. S měnou je spokojeno sedm z deseti Slováků. I přesto ale vzrůstají nálady, které vzpomínají na korunu. Více než polovina lidí by si přála její návrat, jedná se přitom o mladší generace. Čtvrtina obyvatel si myslí, že měna zlepšila životní úroveň v zemi.

U eura by nejraději zůstaly především starší generace. Napříč společností ale v souvislosti s eurem vládne relativní spokojenost – jediným výrazně negativním dopadem je podle Slováků zvýšení cen v obchodech. Vyplývá to z průzkumu u příležitosti mezinárodní konference k 25. výročí rozdělení Československa, kterou dnes pořádá Anglo-American University v Praze.

Téměř polovina lidí členství v eurozóně slovenské vládě zazlívá – například skutečnost, že musí přispívat zadluženým státům jako Řecko. Čtvrtina obyvatel si myslí, že vinou eura jsou úroky při úsporách v bance velmi nízké. Nejvíce nespokojeni s eurem jsou lidé s nižším vzděláním, z menších měst, ve věku 40-59 let a bydlištěm v Banskobystrickém nebo Nitranském kraji. Naopak nejspokojenější jsou Žiliňané, následovaní Košičany, Trenčany a Bratislavany.

Naopak největší výhodou, kterou Slováci připisují euru, je snadné cestování a nákupy v zahraničí bez nutnosti chodit do směnárny či banky. Tuto výhodu uvedlo přes 65 procent dotázaných. Naopak, téměř čtvrtina dotázaných nevidí žádné výhody eura.

„Rozpor mezi výraznou spokojeností Slováků s eurem a nadpoloviční většinou, která by se chtěla vrátit ke koruně, je jen zdánlivý,“ komentoval výsledky Ivor Lehotan, výkonný ředitel společnosti TopForex, pro kterou průzkum vznikl. „Podle našeho názoru na jednu stranu spokojenost reflektuje úspěšné zavedení eura na Slovensku, na druhou stranu pociťují lidé nejistotu spojenou s budoucností, a proto mírně převažují ti, kteří vnímají především rizika spojená s eurem,“ vysvětluje Lehotan.

Anketa
Jste pro přijetí eura?
Ano
Ne

Mezi argumenty ve prospěch koruny dominuje nechuť přispívat zadluženým zemím (55 procent z těch, kteří chtějí návrat ke koruně). S argumentem, že devalvace, kterou umožňuje národní měna, by mohla pomoci slovenskému průmyslu a snížit tak nezaměstnanost, se ztotožňuje 41 procent dotázaných a s možností rozhodovat o výši úroků 38 procent. Volání po koruně ovlivňuje i agenda více politických stran volajících po návratu k vlastní měně.