Slováci se s Ukrajinou domluvili. Plyn ze západu na východ poteče již letos

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jeremy Buckingham CC BY 2.0 Flickr

Slovenský přepravce zemního plynu Eustream a ukrajinská společnost Ukrtransgaz dnes v Bratislavě podepsaly memorandum o zpětných dodávkách plynu na Ukrajinu. Kyjev tak v budoucnu sníží svou závislost na Rusku. Ukrajina ale není zcela spokojená. Nejasné je i financování projektu.

Po třech setkáních slovenské a ukrajinské strany přišel výsledek. Plynaři ze Slovenska letos pošlou plyn na Ukrajinu. Dnes to potvrdil slovenský přepravce plynu Eustream, který je ovládán Energetickým a průmyslovým holdingem (EPH).

Dohodu potvrdily společnosti Eustream a Ukrtransgaz podpisem memoranda v Bratislavě. Spokojenější je ovšem slovenská strana. Ta totiž navrhovala zprovoznění takzvaného malého reversu. Ten spočívá v dodávkách plynu na Ukrajinu přes plynovod mezi Vojany a Užhorodem. Trubky ve Vojanech jsou už léta prázdné.

I proto tuto variantu Ukrajinci dlouho odmítali. Jejich návrh žádal, aby se reverzní tok plynu realizoval nevyužitými kapacitami čtyř funkčních plynovodů, kterými Eustream přepravuje plyn z východu na západ Gazprom.

Ukrajina couvla

Právě reakce ruského Gazpromu se obávala slovenská strana. Společnost Eustream totiž vydělává zejména na přepravě plynu z Gazpromu do Evropy. Kdyby byla spolupráce novým projektem s Ukrajinou ohrožena, Slováci by s Ukrajinou obchod neuzavřeli.

Kyjev proto polevil a uspokojil se s plynem z menšího reversu plynovodu Vojany – Užhorod. Ten by měl ještě do konce letošního roku přepravit na Ukrajinu první dávky plynu. Podle premiéra Slovenska Roberta Fica ještě dřív. Úpravy plynovodu, po kterých by mohli Ukrajinci využít jeho kapacity na osm až devět miliard metrů krychlových potrvají podle Fica tři až čtyři měsíce.

Slovenský premiér dodal, že spolu s dodávkami z Maďarska a Polska dokáže Evropská unie dodat na Ukrajinu přibližně 16 až 17 miliard metrů krychlových plynu. Tato země ročně spotřebuje 55 miliard kubických metrů plynu, z toho více než polovinu nyní dostává z Ruska.

Zahraničí krok Slovenska ocenilo

Kyjev se ale nevzdal myšlenky na větší objem dodávek plynu ze Slovenska, než předpokládá podepsána dohoda. „V memorandu je uvedeno, že Slovensko bude s podporou Evropské komise usilovat o dialog s Gazpromem ohledně většího zpětného toku na Ukrajinu,“ řekl ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan. Dodal, že Ukrajina zanedlouho začne vyjednávat o dovozu plynu s Maďarskem. Německá energetická skupina RWE dříve v tomto měsíci zase oznámila, že obnovuje dodávky zemního plynu na Ukrajinu přes Polsko.

Memorandum mezi Slovenskem a Ukrajinou uvítala také Evropská komise, jejíž zástupci se jednání účastnili. „Toto je důležitý první krok k diverzifikaci dodávek plynu na Ukrajinu, který přispívá i k větší energetické bezpečnosti východní Evropy a celé EU,“ řekl předseda Evropské komise José Mannuel Barroso.

Nejasné financování

Jak potvrdil mluvčí Eustream Vahram Chuguryan, Slovensko již v nastávajících týdnech otestuje vojanský plynovod. Nejasné je jen financování projektu. Náklady na technické úpravy plynovodu bude muset platit podle všeho Eustream. Ten žádá o proplacení nákladů Evropskou unii. Evropská komise však zvažování proplacení nákladů označuje za předčasné.

Eustream je dceřinou společností Slovenského plynárenského průmyslu (SPP). 51procentní podíl SPP drží slovenský Fond národního majetku, 49 procent společnost Slovak Gas Holding, která patří do skupiny EPH. Připomeňme, že jako součást 49 procentního balíku SPP získal EPH i manažerskou kontrolu nad dceřinou společností Eustream. Právě proto tuhle nejziskovější součást slovenských plynáren ovládá. EPH drží trojice akcionářů - Daniel Křetínský, J&T a PPF.