Slováci vybírají nového prezidenta, favoritem je premiér Fico

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Zdroj: ctk

Andrej Kiska (50). Byl prvním, kdo loni v říjnu oznámil kandidaturu. Bývalý podnikatel začínal v obchodu se zlatými šperky, pak se zaměřil na finančnictví, konkrétně na splátkové společnosti. Před několika lety založil nadaci Dobrý Anděl a nyní je označován za filantropa, za což získal i ocenění. Je autorem knihy Cesta manažera z pekla aneb Jak dělat charitu úspěšně a se srdcem, již distribuuje zdarma. Na své stránce píše, že mu během kariéry vadila hlavně korupce, neschopnost úředníků a nefungující justice. Chce proto svými zkušenostmi a schopnostmi změnit Slovensko.
Ján Čarnogurský (69). O návrat do vysoké politiky se pokouší i někdejší předseda slovenské vlády v rámci Československa, exministr spravedlnosti a dlouholetý předseda KDH. Vystudovaný právník a náboženský aktivista v éře komunismu se v posledních letech mimo jiné podílel na rozvoji soukromé vysoké právnické školy a angažoval se ve Slovensko-ruské společnosti. Chce být aktivnější než nynější prezident Ivan Gašparovič a zasadit se o silné Slovensko. „Pravice a levice mají být vedle vzájemné konkurence jednotné v závažných otázkách Slovenska,“ řekl před časem k politické situaci.
Pavol Hrušovský (61). Původním povoláním právník strávil roky v parlamentních lavicích, začínal už jako poslanec Federálního shromáždění. Dvakrát byl i předsedou zákonodárného sboru. Mimo to má i bohaté stranické zkušenosti. Od roku 2000 do roku 2009 vedl Křesťanskodemokratické hnutí. V boji o prezidentský post ho podporuje nejen KDH, ale také strana Most-Híd. „Rád bych zúročil své 23leté působení v politice a chci, abychom vrátili do společnosti lidskost. Nepřepolitizujme celý stát. Chci být prezidentem všech,“ řekl nedávno.
Radoslav Procházka (41). Právník, který má za sebou i studium na Univerzitě Yale, nyní mimo jiné působí jako vysokoškolský pedagog v Trnavě. Zároveň je poslancem. Dříve byl členem Křesťanskodemokratického hnutí, ale na počátku roku ze strany vystoupil. Na své webové stránce představil program Silný prezident. Chce se například aktivně účastnit zasedání vlády, podílet se na přípravě vyrovnaného rozpočtu a zasadit se o nápravu poměrů v soudnictví. „Nabízím relativně unikátní kombinaci reálné zkušenosti s tím, jak funguje moc, a zároveň odolnosti vůči jejím svodům,“ tvrdí.
Peter Osuský (60). Vysokoškolský pedagog a lékař byl zakládajícím členem Občanské konzervativní strany, od minulého roku však hájí barvy Svobody a Solidarity, za níž je i poslancem. Má zkušenosti i z komunální politiky v Bratislavě. Liberálové ho za svého kandidáta představili v létě. Na svých stránkách má „prezidentské desatero“. Tvrdí v něm například, že hlava státu nemá překračovat svoje pravomoci a má plnit ústavní povinnosti. Prezident podle něj také nemá být sluhou politických stran a na politickou scénu má vnášet stabilitu.
6
Fotogalerie
Na Slovensku se úderem sedmé hodiny ranní otevřely volební místnosti. Slováci v nich vybírají nového prezidenta, o jejich hlasy se uchází rekordních 14 kandidátů. Největším favoritem je současný levicový premiér a šéf sociálních demokratů Robert Fico, nicméně se očekává, že nástupce Ivana Gašparoviče vzejde až z druhého kola voleb, které proběhne za dva týdny.

Podle průzkumů veřejného mínění totiž žádný z kandidátů v dnes nezíská potřebnou většinu hlasů ke zvolení hlavou státu. Největší šance na postup do druhého kola se dávají Ficovi, jemuž poslední průzkum agentury Focus přisoudil 36 procent hlasů, a podnikatelovi Andreji Kiskovi. Jeho podpořilo 27 procent respondentů.

Další politici si drží velký odstup. Na třetí místo průzkum Focusu řadí osmašedesátiletého herce a bývalého ministra zahraničí Milana Kňažka s 11 procenty, podobnou podporu má i jedenačtyřicetiletý právník a poslanec Radoslav Procházka. Ten byl považován za černého koně voleb.

Robert Fico hlasoval krátce po poledni ve vesnici Veľké Dvorany na západním Slovensku, kde žije jeho matka. „Přistupuji k těmto volbám s velkým respektem. Počkáme, co řeknou lidé, každý výsledek budu samozřejmě akceptovat,“ řekl.

Milionář Kiska se voleb zúčastnil v rodném Popradu. „Doufám, že lidé přijdou volit, šance změnit naše Slovensko je velká. Věřím, že to dobře dopadne,“ citovala slovenská média Kisku.

Kňažkův pesimismus

Ve volební místnosti v jedné ze škol v širším centru slovenské metropole už dopoledne hlasoval i prezidentský kandidát Milan Kňažko. Ke svým šancím na postup do rozhodujícího kola voleb se před novináři vyjádřil spíše pesimisticky.

„Stavím se k tomu velmi skromně a pokorně. Samozřejmě věřím, ale zdaleka to nevidím tak suverénně,“ řekl bývalý politik Kňažko, který byl během sametové revoluce v roce 1989 jedním z hlavních řečníků na protikomunistických demonstracích v Bratislavě. „Pokud by to nevyšlo, já žiji svůj život mimo politiku už 11 let. Bude mě to mrzet,“ dodal k případnému neúspěchu.

Média burcují Slováky
Slovenský tisk poukázal na důležitost prezidentských voleb a vybídl Slováky, aby se hlasování zúčastnili. „Rozhodněte, kdo bude prezidentem,“ napsal na titulní stránce list Sme. „Prezidentské volby nerozhodují o tom, zda budeme mít rovnou nebo progresivní daň, zda se na školách bude povinně učit angličtina nebo zda bude u nás druhé Švýcarsko. Ale rozhodují, tedy my rozhodujeme o tom, kdo nás bude nejbližších pět let reprezentovat,“ uvedl nejčtenější slovenský list Nový čas.

Volební místnosti se uzavřou dvě hodiny před půlnocí, pak začne statistický úřad zveřejňovat průběžné výsledky hlasování. Ke zvolení prezidentem už v prvním kole by některý z kandidátů musel získat nadpoloviční většinu hlasů všech voličů, tedy i těch, kteří se voleb nezúčastní. V opačném případě se 29. března uskuteční druhé kolo hlasování, do kterého postoupí dva nejúspěšnější kandidáti.

Slovenští voliči rozhodují o hlavě státu od roku 1999, letos jde v pořadí o čtvrtou přímou volbu. Současný prezident Gašparovič je v úřadu už druhé pětileté funkční období, které mu skončí v polovině června. Jako první hlavě slovenského státu se mu podařilo prezidentský úřad obhájit. Gašparovič v letošních volbách nekandiduje, třetí mandát v řadě mu ústava nedovoluje.

Fico je prezidentský favorit, hraje ale vabank