Slovenská vláda padla. Matovič si demisi na poslední chvíli rozmyslel

Slovenská vláda padla. Matovič si demisi na poslední chvíli rozmyslel

Slovenská vláda padla. Matovič si demisi na poslední chvíli rozmyslel Zdroj: profimedia.cz

Vládu Eduarda Hegera zničily spory Roberta Sulíka a Igora Matoviče.
2
Fotogalerie

Téměř tři roky od voleb, po kterých byl od moci odstaven Směr Roberta Fica, vláda složená ze stran Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), Za lidi a Jsme rodina končí. Pro její konec ve slovenském parlamentu hlasovalo 78 poslanců. Slovenský prezidentský úřad uvedl, že slovenská prezidentka Čaputová v pátek odvolá vládu a pověří ji omezeným výkonem funkce.

Ještě minulý týden nebylo zřejmé, zda opozice sežene dostatek hlasů ke svržení vlády, na začátku týdne ovšem vyšlo najevo, že pro odstoupení vlády jsou i nezařazení poslanci, u kterých dosud nebyl jasný jejich názor.

Klíčové byly hlasy nezařazených poslanců Jána Krošláka, Martina Borguly a Slavěny Vorobelové, která se do parlamentu dostala jako náhradnice za Mariána Kotlebu. Toho soud odsoudil za extremismus.

Hlasování o nedůvěře vlády iniciovala strana Svoboda a solidarita (SaS) Richarda Sulíka, která přitom ještě na konci srpna byla součástí vládnoucí koalice. Nicméně poté z vlády odešla, a to zejména kvůli sporům lídra SaS s ministrem financí Igorem Matovičem, který šéfuje nejsilnějšímu hnutí v parlamentu OLaNO. Sulík dal vládě v létě ultimátum: buď odejde Matovič z vlády, nebo SaS opustí koalici a vyvolá hlasování o nedůvěře. 

Pro nedůvěru vládě hlasovali i zbývající opoziční poslanci ze stran Směr, Hlas, Republika, Lidové strany naše Slovensko (LSNS), Progresivní Slovensko a nezařazení poslanci kolem Tomáše Taraby. Původně měl slovenský parlament hlasovat o nedůvěře vládě v úterý, koalici se ovšem podařilo prosadit odložení o dva dny. Hlasování je nyní naplánované na čtvrteční pátou hodinu. 

Ještě během odpoledních hodin to přitom vypadlo, že koalice a SaS najdou shodu, dojde k odchodu některých členů vlády a kabinet Eduarda Hegera tak přežije. Podle Richarda Sulíka ministr financí Igor Matovič skutečně chtěl podat demisi, na poslední chvíli si to ovšem rozmyslel, když podepsanou rezingaci vytrhl z rukou úředníka prezidentské kanceláře. „Myslím, že nic nedokumentuje lépe chaotické vládnutí, které tu zažíváme,“ uvedl poté šéf SaS. 

Slovenská vláda, která se zformovala po volbách v roce 2020, bylo od začátku značně nestabilní. Po celou dobu její existence ji provázely vnitrokoaliční spory, zejména mezi původním premiérem a nynějším ministrem financí Igorem Matovičem a bývalým ministrem hospodářství Richardem Sulíkem (SaS). Po prvním roce vlády SaS dotlačila Matoviče k odchodu z postu premiéra, který si vyměnil pozici s Eduardem Hegerem.

Strany, které tvořily od začátku roku 2020 vládní koalici, byly značné rozdílné a spojovalo je zejména vymezení vůči Robertovi Ficovi a jeho straně Směr. Ta byla dominantní silou slovenské politiky od roku 2006, kdy poprvé usedla ve vládě. Situace se začala měnit v roce 2018, kdy byl na objednávku zavražděn novinář serveru Aktuality.sk Ján Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová. 

Výsledkem byl odchod Roberta Fica z postu premiéra a ministra vnitra Roberta Kaliňáka a výrazný propad podpory strany Směr. Tu následně ve volbách v roce 2020 porazilo hnutí OLaNO, když vyhrálo volby se ziskem 25 procent hlasů. Nicméně po sporech současné vlády se preference Slováků změnily, v současné době vede v průzkumech s téměř dvaceti procenty strana Hlas, což je strana bývalého premiéra za Směr Petra Pellegriniho, druhý v pořadí je právě Směr s 15 procenty. Vládní strany (OLaNO, Jsme rodina a Za lidi) by ve volbách v prosinci získaly 17 procent hlasů, ve volbách 2020 přitom získaly celkově 39 procent. 

Není to první vláda, jejíž součástí v průběhu času byli Robert Sulík a Igor Matovič a jež předčasně skončí. Podobně totiž skončila také vláda Ivety Radičové v roce 2011, jelikož Sulíkova tehdy nová strana SaS nesouhlasila s tzv. Eurovalem, tedy společným ručením za řecké dluhy, a nehlasovala proto pro důvěru vládě. Na dalších osm let se pak k vládě dostal právě Robert Fico. 

Prezidentské volby 2023: Kdy přesně se konají a jak probíhají?

Video placeholde
• Videohub