Slovensko bude mít poprvé v historii úřednickou vládu, povede ji ekonom Ódor

Slovenský premiér Eduard Heger

Slovenský premiér Eduard Heger Zdroj: Reuters

Slovensko bude mít úřednickou vládu v čele s dosavadním viceguvernérem slovenské centrální banky (NBS) Ľudovítem Ódorem, která zemi dovede do zářijových předčasných voleb. Oznámila to slovenská prezidentka Zuzana Čaputová několik hodin poté, co dosluhující slovenský premiér Eduard Heger dal svou funkci k dispozici. Zdůvodnil to tím, že Čaputová nepřijala jeho návrhy na řešení situace po ohlášené rezignaci dvou ministrů z uplynulých dnů. 

Od posledních parlamentních voleb z konce února 2020 bude mít Slovensko už třetí vládu. S kabinetem složeným pouze z odborníků země zatím zkušenosti nemá.

Šestačtyřicetiletý Ódor je viceguvernérem NBS od roku 2018. Dříve byl například členem vedení nezávislé rozpočtové rady, dále členem bankovní rady NBS či hlavním ekonomem ministerstva financí.

Heger odstupuje z postu premiéra

Video placeholde
Heger odstupuje z postu premiéra • E15 (Reuters)

Jména dalších členů příští vlády Čaputová neoznámila. Řekla jen, že jimi budou lidé, kteří se nebudou ucházet o přízeň voličů v nejbližších parlamentních volbách.

„Volby jsou sice na konci září, ale doposud se každá vláda na Slovensku tvořila několik dalších týdnů. Půl roku je tedy ještě dostatečně dlouhá doba na to, aby vláda odborníků mohla stabilizovat situaci a přivést Slovensko k předčasným volbám,“ řekla Čaputová. Hlava státu už dříve uvedla, že pro případ selhání Hegerova kabinetu je připravena jmenovat úřednickou vládu.

Heger podle svých slov prezidentce nabídl několik jiných možností než jmenování úřednické vlády. Šlo například o alternativu, že sám už nebude stát v čele vlády a že v úřadech zůstanou ti ministři, jejichž výměna by mohla ohrozit fungování těchto institucí.

„Paní prezidentka ani jeden z mých návrhů nepřijala. Rozhodl jsem se proto paní prezidentku požádat o zbavení pověření, a tím přenechat paní prezidentce prostor pokusit se s úřednickou vládou stabilně a v klidu přivést Slovensko k parlamentním volbám,“ uvedl Heger.

Nejnovější politickou krizi v zemi odstartovali tento týden opoziční sociální demokraté (Směr-SD) bývalého trojnásobného premiéra Roberta Fica, kteří kritizovali skutečnost, že firma Reko Recycling ministra zemědělství Samuela Vlčana jako jediná z osmi uchazečů uspěla v jednom z kol udělování státních dotací v oblasti odpadového hospodářství.

Vlčan, který má v Reko Recycling pod kontrolou většinový podíl, pak ve čtvrtek odmítl vzdát se nároku na dotaci zhruba 1,4 milionu eur, v přepočtu 33 milionů korun, a dal k dispozici svou funkci. Následně v pátek o odebrání ministerského pověření požádal prezidentku šéf diplomacie Rastislav Káčer, což by znamenalo, že dosluhující kabinet přijde od svého pádu už o čtvrtého ministra.

Heger se stal premiérem v dubnu 2021, kdy v čele vlády vystřídal svého tehdejšího šéfa z hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče. Spory mezi Matovičem, který byl v Hegerově vládě ministrem financí, a stranou Svoboda a solidarita (SaS), však neustaly a loni na podzim vyvrcholily odchodem SaS z vlády. Hegerův kabinet tak přišel o většinu ve sněmovně. Po vyslovení nedůvěry vládě parlament letos v lednu rozhodl, že nové volby budou na Slovensku 30. září.