Slovensko křísí ekonomiku. Finanční injekce zamíří k firmám i živnostníkům

Nová vláda slovenského nastupujícího slovenského premiéra Igora Matoviče, (21.03.2020).

Nová vláda slovenského nastupujícího slovenského premiéra Igora Matoviče, (21.03.2020). Zdroj: Reuters

Prezidentka Čaputová jmenovala vládu premiéra Igora Matoviče, (21.03.2020).
Nová vláda slovenského nastupujícího slovenského premiéra Igora Matoviče, (21.03.2020).
Slovenská prezidentka Čaputová jmenoval novou vládu premiéra Igoraa Matoviče, (21.03.2020).
Nový slovenský premiér Igor Matovič, (21.03.2020)
5
Fotogalerie

Slovenská vláda oznámila balík přímé finanční pomoci zaměstnancům, firmám a živnostníkům kvůli koronaviru v hodnotě do jedné miliardy eur (27,3 miliardy korun) měsíčně, což odpovídá zhruba jednomu procentu hodnoty hrubého domácího produktu země.

Peníze stát použije kromě jiného na proplacení větší části mzdy pracovníkům firem, které v souvislosti s pandemií nemoci COVID-19 musely z rozhodnutí úřadů uzavřít své provozy. Oznámil to v neděli premiér Igor Matovič a členové jeho kabinetu. Stát také poskytne záruky ve výši půl miliardy eur (13,65 miliardy korun) měsíčně, aby banky poskytovaly výhodné úvěry.

Na Slovensku jde o první velký balík pomoci v době šířící se nákazy. Úřady stanoví horní hranici pomoci pro jednou firmu. Podle ministra financí Eduarda Hegera se ohlášená pomoc netýká velkých podniků, ale těch firem, které povinně přerušily činnost. Šlo například o řadu prodejen, akvaparky, wellness centra či poskytovatele různých služeb. Podmínkou čerpání úlev podnikateli bude udržení zaměstnanosti.

„Jde o nejrozsáhlejší a finančně největší pomoc v dějinách pomoci. Určena je na udržení pracovních míst,“ uvedl ministr sociálních věcí Milan Krajniak. Zmíněná opatření by měla příští týden projednat vláda a následně ve zrychleném režimu parlament.

Stát například plánuje proplatit 80 procent platu zaměstnancům těch firem, které kvůli koronaviru musely uzavřít provozy. Poskytne také příspěvky živnostníkům v závislosti na poklesu jejich tržeb. Podle Krajniaka se zmíněná opatření na pětimilionovém Slovensku dotknou 800 tisíc zaměstnanců a přibližně 200 tísíc samostatně výdělečně činných osob.

Zaměstnavatelům, kteří zaznamenali výraznější pokles tržeb, stát také odloží povinnost platit zálohy na daň z příjmů a rovněž povinné odvody z platu zaměstnanců. Už dříve v týdnu slovenský parlament schválil zjednodušení podmínek pro čerpání ošetřovného a nemocenské, což rovněž uleví firmám.

Zmíněná opatření výrazně zhorší finanční kondici státu. Podle Matoviče, jehož vláda nastoupila do úřadu po únorových volbách teprve minulý týden, předchozí kabinet rezervy na pokrytí mimořádných výdajů nevytvořil.

Z vyjádření slovenských politiků vyplynulo, že pomoc zaměstnancům a firmám hodlá stát financovat vyšším zadlužením, a to v rámci programu Evropské centrální banky. Ta již zrušila limit pro nákup dluhopisů z jednotlivých zemí eurozóny, jejímž členem je i Slovensko.

Slovenská centrální banka (NBS) dříve odhadla, že exportně orientována slovenská ekonomika letos kvůli dopadům pandemie koronaviru podle nejpravděpodobnějšího scénáře klesne o 4,5 až 9,4 procenta a že recese může dočasně připravit o práci 75 tisíc až 130 tisíc lidí. Do prognózy NBS ale nezahrnula vliv případných opatření centrálních bank a vlád na podporu ekonomik.

Státní laboratoře na Slovensku v sobotu potvrdila 22 nových případů nakažených koronavirem, celkově tak země měla více než 300 zjištěných infikovaných.