Slovensko schválilo státní rozpočet, schodek má klesnout o třetinu

Bratislava, Slovensko

Bratislava, Slovensko Zdroj: CC BY-SA 2.0: Guillaume Speurt via Flickr

Slovenský parlament dnes schválil návrh státního rozpočtu na příští rok, který předpokládá snížení schodku veřejných financí pod dvě procenta výkonu ekonomiky z letos původně očekávaných 2,49 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Opozice i ekonomové upozornili na rizika, kvůli kterým skutečný schodek v roce 2016 může být vyšší.

Veřejný schodek Slovenska by měl v příštím roce podle schválené předlohy dosáhnout 1,93 procenta HDP. Na letošní rok jednobarevná vláda sociálních demokratů (Směr-SD) premiéra Roberta Fica původně počítala s deficitem 2,49 procenta výkonu ekonomiky, podle posledního odhadu ministerstva financí schodek dosáhne až 2,74 procenta HDP. Důvodem je zejména změna metodiky a vyšší výdaje například samosprávy nebo v sektoru zdravotnictví.

Deficit samotného státního rozpočtu má v roce 2016 oproti plánu na letošní rok klesnout o třetinu na 1,97 miliardy eur (53 miliard korun). S menším rozpočtem budou hospodařit například ministerstva životního prostředí, školství a zemědělství, což prý souvisí s očekávaným nižším čerpáním peněz z evropských fondů v souvislosti s přechodem na nový rozpočtový rámec EU.

„Schválili jsme státní rozpočet, jehož cílem je podporovat domácí ekonomiku, snižovat deficit veřejných financí, zvyšovat zaměstnanost a vytvářet předpoklady k dosažení vyrovnaného rozpočtu v roce 2018,“ řekl novinářům ministr financí Peter Kažimír. Předlohu rozpočtu schválila sněmovna hlasy poslanců vládního Směru-SD, který má v parlamentu pohodlnou většinu.

Sk Government Budget

Dodržení navrhovaných rozpočtových cílů bude z větší části záviset na příští slovenské vládě, která vzejde z březnových parlamentních voleb. Podle průzkumů veřejného mínění by vládní sociální demokraté měli obhájit přesvědčivé vítězství z roku 2012.

Opozice během dvoudenní rozpravy k návrhu rozpočtu upozornila na rizika předlohy a obvinila vládu, že nevyužívá příznivý ekonomický vývoj k razantnějšímu ozdravení veřejných financí. Vládní Směr-SD již dříve ohlásil další sociální balíček, který zahrnuje například snížení sazby daně z přidané hodnoty na vybrané potraviny, poskytování dotací na školní lyžařské kurzy nebo na rozšíření kapacity mateřských školek.

Sk GDP Annual Growth Rate

Také slovenská Rada pro rozpočtovou odpovědnost, což je nezávislý orgán k hodnocení vývoje hospodaření státu, dala najevo obavy ohledně nedodržení rozpočtových cílů vlády na příští rok. Rizika v podobě například údajného nadhodnocení nedaňových příjmů státu či nízké úrovně výdajů ve zdravotnictví a v samosprávě, aniž byla vysvětlena úsporná opatření, by podle rady mohla vyústit ve zvýšení deficitu veřejných financí až na 2,7 procenta HDP. Pomalejší tempo snižování veřejného schodku Slovenska očekává také Evropská komise, která dříve v tomto týdnu ale uvedla, že národní představy o rozpočtu na příští rok jsou v případě Slovenska v souladu s požadavky Paktu stability a růstu.

Rozpočet počítá také s tím, že asi 350.000 státem placených zaměstnanců na pětimilionovém Slovensku stoupnou platy v příštím roce o čtyři procenta. K dohodě o zvýšení výdělků úředníků a dalších pracovníků veřejného sektoru, jejichž mzdy obvykle nedosahují průměrné mzdy v zemi, došlo v době, kdy ceny zboží a služeb v zemi klesají. Parlament v rozpočtu rovněž vyčlenil rezervu 20 milionů eur (více než půl miliardy Kč) na krytí případných výdajů v souvislosti s řešením migrační krize.

Slovenská vláda počítá v příštím roce s mírným zpomalením tempa ekonomického růstu na 3,1 procenta z letos odhadovaných 3,2 procenta. Pokračovat by měl pokles míry nezaměstnanosti, která byla po propuknutí globální ekonomické krize jedním z nejvážnějších ekonomických problémů Slovenska.