Slovensko se snaží tajit zbrojní obchody, na Blízký východ vyváží ve velkém

Vrtulník Black Hawk

Vrtulník Black Hawk Zdroj: CC BY 2.0: Martijn via Flickr

Malý opevněný post nad řekou Eufrat. V popředí jeden z vojáků SDF hladí štěně, zatímco jeho kolega pálí na pozice IS
Pod těžkou palbou. U kulometu se vojáci střídali.
Kousek od tohoto postu leželo několik zabitých IS, kteří se pokusili o útok na stanoviště.
V krytu. Tady byl čas na cigaretu a odpočinek.
Na vojácích z SDF bylo často vidět vyčerpání a napětí.
21
Fotogalerie
Slovenské ministerstvo obrany požádalo americký Pentagon, aby nezveřejňoval informace o nákupu vrtulníků Black Hawk z loňského roku. Podle deníku SME, který o případu informoval, je požadavek mlčenlivosti součástí širší strategie Slovenska neinformovat o prodeji a nákupu zbraní. Čáru přes rozpočet mu teď udělaly údaje zveřejněné OSN.

Navzdory žádosti Bratislavy o výjimku OSN minulý týden zveřejnila data, podle kterých Slovensko loni vyvezlo 38 500 útočných pušek, více než 1600 protitankových zbraní, skoro pět stovek těžkých kulometů a 14 raketometů do Saúdské Arábie.

Fotogalerie z bojů s Islámským státem

Podle zjištění mezinárodního investigativního týmu Guardian tak Slovensko a další země střední a východní Evropy nepřímo dodávají zbraně do konfliktů v Sýrii a Jemenu. Údaje OSN neuvádí, zda se jedná o původní produkci nebo reexport. Podle SME se ovšem jedná o starší zbraně.

Slovensko a Moldavsko jsou jediné dvě země, které podepsaly mezinárodní Dohodu o obchodování se zbraněmi a zároveň si zažádaly o výjimku umožňující nezpřístupnit svou výroční zprávu. V ní signatářské země informují o vývozu zbraní a poskytují si je navzájem. Popisují typ, množství i hodnotu exportovaných zbraní.

Podle SME poskytuje výroční zprávy i slovenské ministerstvo hospodářství, ty však nabízejí mnohem méně dat. Záměr neinformovat i prodeji a nákupu zbraní se projevil i u loňského nákupu vrtulníku Black Hawk ze Spojených států. Žádost deníku SME i bezpečnostního analytika Martina Dubéciho o bližší informace o prodeji Pentagon odmítl s tím, že slovenská strana se zpřístupněním nesouhlasí. Jako důvod ministerstvo obrany uvedlo obavy o národní bezpečnost.

Politiku ministerstva obrany kritizovala slovenská pobočka Amnesty International. „Zbraně nejsou banány. Slovensko utajením výroční zprávy znemožnilo veřejný dohled, který je u tohohle tématu mimořádně důležitý,“ řekl Rado Sloboda, který se v neziskové organizaci věnuje lidským právům.

K vývozu zbraní se na konci července vyjádřil i slovenský premiér Robert Fico, který je označil za normální byznysový produkt. Je prý jedno, jestli je prodá Slovensko, nebo někdo jiný.