Slovenskou ministryní vnitra bude dosavadní náměstkyně Saková

ilustrační

ilustrační Zdroj: ČTK

Slovenský premiér Peter Pellegrini navrhl do funkce ministra vnitra nynější státní tajemnici (náměstkyni) tohoto ministerstva Denisu Sakovou, blízkou spolupracovnici exministra vnitra Roberta Kaliňáka, jehož přiměly k odchodu protesty veřejnosti. Informoval o tom mluvčí prezidenta Andreje Kisky Roman Krpelan. Saková po odpolední schůzce s Kiskou řekla, že jmenována bude ve čtvrtek.

Změna v čele ministerstva vnitra souvisí s trvající krizí v zemi po dosud neobjasněné únorové vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové, která vyústila v demisi premiéra Roberta Fica. Po Kaliňákovi byl kvůli silnému tlaku veřejnosti nucen podat žádost o uvolnění z funkce policejní prezident Tibor Gašpar, který ale v úřadu zůstane do konce května.

"Pracovala jsem v resortu deset let, v době, kdy pan Kaliňák byl ministrem. Mám dost zkušeností, abych vedla resort. Žádám, abyste mě hodnotili podle mých kroků," řekla novinářům Saková. Dodala, že s Kiskou hovořila o různých kauzách spojovaných s ministerstvem vnitra, které slovenská média spojovala právě s působením Sakové na ministerstvu.

Nominaci Sakové, která byla ve volbách v roce 2016 zvolena poslankyní za Ficovu stranu Směr-sociální demokracie, kritizovala opozice i organizátoři nedávných velkých demonstrací proti předchozí vládě či za odvolání Gašpara z čela policie.

"Její nominace je výsměchem pro desítky tisíc občanů po celém Slovensku, kteří žádají slušné a spravedlivé Slovensko. Její nominace je cynickým krokem i vůči rodinám Kuciaka a Kušnírové, které spolu s námi trvají na důsledném a transparentním vyšetření dvojí vraždy a stejně tak všech kauz, kterým se Kuciak věnoval," sdělili zástupci iniciativy Za slušné Slovensko.

Saková v čele ministerstva vnitra nahradí Tomáše Druckera. Ten podal demisi minulý týden, a to necelý měsíc po jmenování nové vlády Petera Pellegriniho, ve které zůstala většina ministrů Ficovy vlády, s výjimkou například Kaliňáka. Drucker čelil tlaku organizátorů demonstrací na odvolání šéfa policie Gašpara, který původně rezignovat odmítl a který tak učinil až po Druckerově demisi.

Slovenský prezident podle ústavy musí vyhovět návrhu premiéra na jmenování člena vlády. Kiska v březnu po Ficově demisi, kdy Pellegrini ještě nebyl jmenován novým premiérem, odmítl první návrh na složení nového kabinetu kvůli tomu, že koalice navrhovala ministrem vnitra syna známého zpěváka Jozefa Ráže mladšího. Hlava státu přijala až nový návrh, ve kterém Pellegrini novým ministrem vnitra navrhl nestraníka Druckera, jenž ve Ficově vládě zastával post ministra zdravotnictví.