Slovenští europoslanci kritizovali úlevy pro Babišovu chemičku

Agrofert, společnost, která vlastní významné majetkové účasti ve zpracovatelských, výrobních a distribučních podnicích zemědělského, potravinářského a chemického průmyslu, ilustrace.

Agrofert, společnost, která vlastní významné majetkové účasti ve zpracovatelských, výrobních a distribučních podnicích zemědělského, potravinářského a chemického průmyslu, ilustrace. Zdroj: Euro - Jan Rash

Dvojice slovenských europoslanců kritizovala záměr kabinetu premiéra Roberta Fica poskytnout státní pobídky slovenské chemičce Duslo, která patří do holdingu Agrofert českého ministra financí Andreje Babiše. Podle šéfa liberální strany Svoboda a solidarita (SaS) a europoslance Richarda Sulíka Duslo coby zisková firma úlevy nepotřebuje.

Spolu s kolegou z Evropského parlamentu Ivanem Štefancem v této věci budou jednat s eurokomisařem odpovědným za hospodářskou soutěž Joaquínem Almuniou. Právě souhlas Evropské komise je nutný k tomu, aby společnost Duslo pobídky dostala.

„Duslo má obdržet nejvyšší daňovou úlevu v historii Slovenska ve výši 58 milionů eur, tedy 1,6 miliardy korun. Je to podnik, který je ziskový a který po instalaci nové linky bude ještě ziskovější. Určitě takovou daňovou úlevu nepotřebuje,“ řekl Sulík.

Nespravedlivé daňové úlevy

Chemička má získat vysoké státní pobídky výměnou za udržení zaměstnanosti v podniku a investice v objemu 300 milionů eur, tedy 8,2 miliardy korun. Podle Sulíka státní pobídky mají vykompenzovat horší podmínky k podnikání, což jsou vysoké ceny zemního plynu, které chemička používá při výrobě. „Dlouhodobě pokládáme daňové úlevy za nespravedlivé,“ prohlásil Sulík.

Představitelé slovenské vlády poskytnutí daňové úlevy pro Duslo dlouhodobě obhajují. Premiér Fico už dříve řekl, že v podniku je ohroženo zhruba 800 pracovních míst. Chemička se sídlem v jihoslovenském městě Šaľa zaměstnává zhruba 2000 lidí a zaměřuje se na výrobu průmyslových hnojiv, gumárenských chemikálií a další produkty chemického průmyslu.

Střet zájmů?

Europoslanec Štefanec, který kandidoval za opoziční SDKU-DS, zase upozornil na možný střet zájmů při rozhodování o udělení státní pobídky Duslu. Připomněl, že současný slovenský ministr hospodářství Pavol Pavlis v minulosti podnikal spolu s Babišem ve firmě, která se zabývá obchodováním se zemědělskými produkty a hnojivy. V době, kdy ministerstvo hospodářství o poskytnutí daňové úlevy Duslu rozhodovalo, byl Pavlis státním tajemníkem ministerstva.

Poskytování státních pobídek investorům dlouhodobě kritizuje také část slovenských podnikatelů. Nezamlouvá se jim zejména podpora firmám, které získají úlevy, aniž vytvořily nová pracovní místa. Podniky na Slovensku dlouhodobě upozorňují i na vysoké ceny energií, které je prý znevýhodňují proti zahraniční konkurenci. Různé úlevy v oblasti energetiky dostali v minulosti například výrobce hliníku Slovalco nebo košický závod amerických oceláren U.S. Steel.