Slovenští lékaři jdou českou cestou, sbírají podpisy pod výpovědi

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, Sedmicka

Nespokojení slovenští lékaři začali sbírat podpisy kolegů na podání výpovědí kvůli špatným podmínkám ve zdravotnictví. Inspirovali se úspěchem českých lékařů, kteří si takto nedávno vymohli zvýšení platů. Zaměstnanci ve slovenském zdravotnictví varují hlavně před transformací nemocnic na akciové společnosti. Na hrozící kolaps péče o pacienty sice už upozorňují delší dobu, k ostřejším formám protestů ale zatím nepřistoupili.

Odhodlanost k odchodu ze zaměstnání vyjádřilo v nemocnicích dosud kolem 1500 z celkového počtu zhruba 7 tisíc lékařů. Odbory hodlají ve sbírání podpisů pokračovat, akce by mohla vyvrcholit na podzim. „Nevylučujeme, že v blízké budoucnosti by slovní deklarace mohly přerůst v reálné podání výpovědí,“ tvrdil odborový předák Marian Kollár.

Zatímco v Česku se při akci „Děkujeme, odcházíme“ dostaly do popředí platové podmínky lékařů, jejich slovenští kolegové chtějí mimo jiné zastavit pokračující proces transformace nemocnic na akciové společnosti. Ta prý mimo jiné umožňuje finančním skupinám ovládnout celý řetězec poskytování zdravotní péče.

O své nároky se hlásí i slovenské zdravotní sestry

O zvýšení platů nebo dřívější odchod do penze na pětimilionovém Slovensku ale usilují například zdravotní sestry a porodní asistentky, jejichž požadavky v petici podpořilo zhruba čtvrt milionu lidí. Zdravotníci sice čas od času ohlásí demonstraci nebo jiné formy protestu proti situaci v resortu, k důraznějším nátlakovým akcím ale v poslední době nepřistoupili.

Ministerstvo zdravotnictví vybídlo odboráře k jednání. Požadavky na zvýšení platů lékařů odmítlo, protože podle něj už nyní vydělávají až trojnásobek průměrné mzdy v ekonomice. Ministerstvo upozornilo, že nejvyšší platy mají lékaři právě v nemocnicích transformovaných na akciové společnosti, proti kterým odbory vystoupily.

Zdravotnictví se přitížilo i kvůli dopadům světové krize

Slovenské zdravotnictví se dlouhodobě potýká s nedostatkem peněz. Situace se zhoršila po výrazném zvýšení nezaměstnanosti, která stoupla po propuknutí světové hospodářské krize, a kvůli úsporným opatřením vlády na ozdravení státních financí.

To se odrazilo v nižším než původně očekávaném balíku peněz zdravotních pojišťoven, které financují zdravotní péči či léky. Právě zvýšení plateb státu na zdravotní péči dětí, nezaměstnaných či penzistů se dlouhodobě řadí k požadavkům slovenských zdravotníků.

Někteří pacienti zase budou muset za zdravotní péčí cestovat dál než dosud. Největší zdravotní pojišťovna oznámila, že už nebude proplácet náklady na provoz zhruba šestiny nemocničních oddělení a peníze použije na financování zbylých zdravotnických zařízení.

Bez peněz od pojišťovny tak patrně zanikne asi desetina z celkového počtu 34 tisíc nemocničních lůžek. Péči o pacienty to prý neohrozí, protože na Slovensku je ve srovnání s jinými vyspělými státy nadbytek nemocničních lůžek.