Slovenští politici nevědí, co s Marianem Kotlebou

Marian Kotleba

Marian Kotleba Zdroj: reuters

Průnik extremistické strany Kotleba – Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) do parlamentu vyvolal šok. Ostatní partaje očividně nevědí, jak se ke čtrnácti členům týmu neonacisty Mariana Kotleby stavět. Nedokázaly přijít ani s jednoznačným stanoviskem, zda mají extremisté zastávat funkce v parlamentních výborech.

Po březnových volbách se opoziční partaje dohodly, že v nich LSNS nedostane žádný předsednický post, zato jí připadne několik místopředsednických míst. Kotleba ale nakonec v pondělí nebyl zvolen do role zástupce šéfa výboru pro obranu a bezpečnost.

Podobně dopadli jeho kolegové například v hospodářském či zahraničním výboru. Ostatní strany se hájí tím, že se úmluva týkala jen rozdělení funkcí, nikoli podpory jednotlivých kandidátů. Uskupení Svoboda a Solidarita (SaS), Obyčejní lidé a Jsme rodina se rozhodly na zmíněné posty nenominovat vlastní zástupce a daly svým poslancům při hlasování volnou ruku, čímž podle nich dohodě dostála.

Lídr SaS Richard Sulík původně tvrdil, že vylučovat Kotlebovce z dění by znamenalo ignorovat vůli dvou set tisíc voličů. Pak ale liberálové otočili. „Myslíme si, že poslancům za LSNS patří poslanecký mandát, který dostali od voličů, což respektujeme. Na víc podle nás v Národní radě nárok nemají,“ uvedla šéfka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

Extremisté přitom prosadili svého místopředsedu ve výboru pro veřejnou správu. Stanislav Drobný byl zvolen bez větší pozornosti už před měsícem. Ozývají se tak hlasy vyzývající ke sjednocení postupu vůči LSNS. Zbylé strany by si například měly ujasnit, jak se postaví k případné legislativní iniciativě z její dílny. Vůči Kotlebovi se nedávno jednoznačně vymezil prezident Andrej Kiska, když jej označil za fašistu.

Radikálové navíc působí v parlamentu další rozpaky. Kotleba se zviditelnil neúspěšným návrhem, aby poslanci v pondělí drželi minutu ticha za prezidenta válečného slovenského státu Jozefa Tisa. „V tento den byl po zinscenovaném procesu a na politickou objednávku čechoslovakistů a bolševiků popravený jeden z velikánů našeho národa,“ hřímal. Jeho spolustraník Peter Krupa zase přišel před časem do parlamentu se střelnou zbraní, kterou na dobu jednání odevzdal do úschovy.

Vládní prohlášení se nelíbí
Za málo konkrétní a nedůvěryhodné označila slovenská opozice programové prohlášení nové koaliční vlády premiéra Roberta Fica. Po představení dokumentu ve sněmovně o něm včera začala rozprava, již završí hlasování poslanců o vyslovení důvěry vládě. Do debaty se přihlásily desítky poslanců a očekává se, že jednání Národní rady o tomto bodu potrvá několik dnů. Koalice (Smer-SD, LSNS, MostHíd a Síť) vzešlá z březnových voleb má v parlamentu pohodlnou většinu, se získáním důvěry by vláda proto neměla mít problém.