Slovenští poslanci nepodpořili euroval, vláda Radičové padla

Iveta Radičová

Iveta Radičová Zdroj: Eduard Erben, E15

Slovensko jako jediná země eurozóny zatím neschválila navýšení pravomocí záchranného fondu eurozóny (EFSF). Kvůli odmítavému postoji parlamentu zároveň padla vláda premiérky Ivety Radičové, která hlasování spojila s vyslovením důvěry. Změny ve fungování fondu dnes podle očekávání nepodpořili poslanci druhé nejsilnější vládní strany Svoboda a solidarita (SaS), jež odmítá pomoc silně zadluženým evropským státům.

Koalice čtyř stran pravého středu se kvůli rebelujícím liberálům Richarda Sulíka několik týdnů nedokázala dohodnout na podpoře dokumentu, jehož platnost si vyžaduje souhlas všech 17 zemí Evropské měnové unie. Jednání zkrachovala i dnes dopoledne, kdy Radičová prosadila na schůzi kabinetu návrh spojit hlasování o fondu s vyslovením důvěry vládě.

Vládní návrh nakonec ve 150členné sněmovně podpořilo jen 55 poslanců, potřebných bylo 76 hlasů. Kromě poslanců SaS pro zvýšení pravomocí EFSF nehlasovalo i několik dalších koaličních poslanců; vládní tábor se ve sněmovně dosud opíral o 79 zákonodárců.

Očekává se, že parlament se v příštích dnech znovu pokusí schválit navýšení pravomocí záchranného fondu eurozóny. Předtím by se ale měla uskutečnit schůzka parlamentních stran. Dokument totiž v principu neodmítá opoziční Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica, který už předem vybídl koalici k jednání. Strana dříve uvedla, že záchranný fond v opakovaném hlasování podpoří výměnou za vypsaní předčasných voleb nebo rekonstrukci vlády. Fico před zahájením schůze sněmovny ale tvrdil, že do rekonstruované vlády jeho seskupení vstupovat nechce.

Další vývoj bude záviset také na prezidentovi Ivanu Gašparovičovi, jenž musí vládu podle ústavy odvolat. Ministři a premiérka ale zůstanou v úřadu až do jmenování nového kabinetu. Gašparovič je v současnosti na oficiální návštěvě asijských států.

Slovenská premiérka Iveta Radičová oznámila 11. října v Bratislavě, že hodlá spojit odpolední parlamentní hlasování o Evropském fondu finanční stability (ESFS) s hlasováním o důvěře vlády.Slovenská premiérka Iveta Radičová oznámila 11. října v Bratislavě, že hodlá spojit odpolední parlamentní hlasování o Evropském fondu finanční stability (ESFS) s hlasováním o důvěře vlády.|CTK„Vláda, která nevnímá změnu situace, si nezaslouží vládnout,“ řekla premiérka Radičová

Dohoda lídrů eurozóny z letošního léta vedle rozšíření pravomocí EFSF, který už zachraňoval Irsko a Porugalsko, počítá s navýšením kapacity fondu na 440 miliard eur (10,9 bilionu Kč). To si ale vyžaduje zvýšení garancí jednotlivými státy; pro Slovensko by to znamenalo navýšení záruk na 7,7 miliardy eur oproti dosud předpokládaným 4,4 miliardy eur. Peníze by Bratislava podobně jako další země vyplatila tehdy, pokud by zadlužená země odkázaná na pomoc od EFSF nedokázala fondu půjčku vrátit. Právě s navýšením objemu záruk nesouhlasila Sulíkova strana SaS. Liberálové od koaličních partnerů navíc neúspěšně požadovali závazek nepodpořit schválení nástupce stávajícího EFSF, což se očekává v roce 2013.

Začíná boj o novou vládu

Vyslovení nedůvěry slovenské vládě automaticky neznamená vypsání předčasných voleb. Některé z parlamentních stran se mohou pokusit o vytvoření nové vlády s většinovou podporu ve sněmovně nebo ústavním zákonem schválit předčasné volby. Takový scénář se v zemi naposledy odehrál v roce 2006, kdy celé funkční období nevydržela v úřadu druhá vláda málo oblíbeného premiéra Mikuláše Dzurindy.

Radičová se stala první ženou v čele slovenské vlády. Někdejší neúspěšná kandidátka na post prezidenta a místopředsedkyně nejsilnější vládní formace SDKU-DS nastoupila před loňskými parlamentními volbami do pozice volebního lídra strany po té, co kvůli údajně nekalému financování SDKU-DS odstoupil z volební kandidátky její předseda Dzurinda. Vytvoření vlády ze čtyř stran pravého středu umožnil překvapivý volební úspěch dvou nových stran - SaS a Mostu-Híd. Koalice pod vedením Radičové tak navzdory poměrně těsné většině čtyř hlasů ve sněmovně dokázala vytlačit do opozice levicový Směr-SD, který jasně vyhrál loňské volby a ve sněmovně obsadil 62 křesel.

Koalici ale už od jejího nástupu k moci provázely vnitřní rozpory, a to nejen při sestavování vládního programu, kdy se projevily třenice mezi liberály a křesťanskými demokraty. Na pokraj rozpadu se kabinet dostal už na konci loňska. Několik vládních poslanců tehdy v tajné volbě generálního prokurátora podpořilo opozičního kandidáta, kterému ke zvolení chyběl pouze jeden hlas. Kvůli úsporným opatřením na ozdravení státních financí, jež zatížily peněženky Slováků vláda zase čelí stoupající kritice odborů.

Dzurindovi se třásl hlas

Dnešní rozprava o eurovalu začala proslovem ministra financí Ivana Mikloše, poté ho vystřídal Sulík. „Raději budu za exota v Bruselu než se stydět před svými dětmi,“ vysvětloval mimo jiné svůj odpor k eurovalu. Jsi si jistá, že jednáš správně?“ obrátil se na konec na premiérku. Během jeho projevu odešli ze sálu poslanci opozičního Smeru-SD. „Toto nebudeme poslouchat,“ prohlásili.

Nejemotivnější bylo vystoupení ministra zahraničí Mikuláše Dzurindy, který poslance doslova prosil, aby pro změny hlasovali. A přestože je zkušený řečník, třásl se mu hlas. „Jak mám ten val s paní premiérkou protlačit?“ Musíme teď politicky zaplatit, protože jste nás v tom nechali, mně je to velmi líto,“ řekl. Radičová zase poslancům tlumočila, co jí údajně pověděl portugalský premiér Pedro Passos Coelho. „Řekl mi: způsobujete mi infarktový stav. Nemám šanci bez záruk dokončit konsolidaci země!“ uvedla.

Situaci na Slovensku sledovalo velké množství zahraničních novinářů z předních světových deníků a agentur, včetně tří japonských televizí. „Mrzí mně to, hodně Japonců neví, kde je Slovensko. Teď se u nás velmi mluví o tom, jak situace na Slovensku dopadne, dokonce přijel speciálně z Japonska další kolega,“ řekl deníku Sme Toru Tamakawa, který normálně pracuje ve Vídni. Parlamentní balkón zaplnili také mnozí diplomaté, kterým překladatelé tlumočí projevy.

K dohodě na kompromisním návrhu se vedoucím představitelům slovenské vládní koalice nepodařilo dospět ani dnes ráno, maraton jednání přitom odstartovali už před několika týdny. Radičová naposledy u rebelujících liberálů neuspěla s návrhem, že SaS by při hlasování o použití peněz z EFSF mohla vetovat slovenský postoj. Strana Richarda Sulíka dlouhodobě odmítá pomoc zadluženým státům eurozóny i rozšíření pravomocí záchranného fondu, který by podle SaS nově mohl pomáhat i bankám.

Poslanci by podle Radičové mohli o EFSF hlasovat opětovně. „Je mým přáním, aby dnešní hlasování bylo úspěšné. Pokud úspěšné nebude, bude potřebné přistoupit k opakovanému hlasování,“ řekla. Sulík následně reagoval, že poslanci jeho strany se hlasování nezúčastní.

Čtyřčlenná koalice pravého středu nastoupila do úřadu po parlamentních volbách loni v létě, kdy vystřídala kabinet levicového premiéra Roberta Fica. Jeho strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) rozšíření pravomocí EFSF v principu neodmítá, podporu v prvním hlasování parlamentu ale přislíbila jen v případě dohody koalice. Při opakovaném pokusu je Směr-SD podle dřívějšího vyjádření Fica připraven podpořit dokument výměnou za rekonstrukci vlády nebo vypsání předčasných voleb.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.