Slovenští poslanci schválili nižší tresty za korupci nebo rychlejší promlčení zločinů

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Zdroj: ČTK / AP / Geert Vanden Wijngaert

Slovenská sněmovna schválila značné změny v trestním právu včetně zrušení elitního útvaru prokuratury (ÚSP). Poslanci vládní koalice kromě jiného prosadili až na výjimky snížení trestních sazeb za korupci či hospodářskou kriminalitu i zkrácení promlčecích lhůt některých trestných činů.

Vládní předlohu novely trestního zákoníku a dalších zákonů už dříve kritizovaly například slovenské opoziční strany a evropské instituce, proti změnám opakovaně protestovaly ve slovenských městech tisíce lidí. Podle opozice i médií novela pomůže také stíhaným, kteří jsou blízcí vládní koalici.

Schválené změny posoudí prezidentka Zuzana Čaputová, která už dříve ohlásila, že je připravena věc vrátit sněmovně k opětovnému projednání. Strany vládní koalice premiéra Roberta Fica mají ovšem v parlamentu dostatek hlasů také na prolomení případného veta hlavy státu.

Novely několika zákonů podle odborníků ovlivní také případy, které soudy dosud nestihly pravomocně uzavřít. ÚSP vykonává dozor kromě jiného nad kauzami z doby dřívějšího vládnutí Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD), ve kterých bylo obviněno nebo již odsouzeno dohromady několik desítek lidí. Mezi nimi jsou kromě jiných soudci, podnikatelé, někdejší vedení a pracovníci různých institucí včetně bezpečnostních složek státu. Na soudní proces čeká například obžalovaný bývalý policejní prezident a nyní poslanec Směru-SD Tibor Gašpar, kterému podle opozice nyní schválené změny rovněž pomohou. V korupční kauze je zase obviněn místopředseda parlamentu za Směr-SD Peter Žiga. Osmiletý trest vězení za korupci si už odpykává bývalý šéf ÚSP Dušan Kováčik.

Zmíněné případy začala policie vyšetřovat v uplynulých několika letech, kdy byl Směr-SD v opozici. Fico vyšetřování kauz zpochybňoval a zastal se například Kováčika. Ficova nynější vláda zdůvodnila potřebu výrazných změn ve slovenském trestním právu kromě jiného tím, že je třeba nastavit trestní sazby na evropskou úroveň. Představitelé vládní koalice také tvrdili, že ÚSP je podjatý.

Podle opozice je cílem změn zajištění beztrestnosti pro stíhané lidi s vazbami na vládní strany. Slovenská média dříve uvedla, že zákon způsobí rovněž promlčení stíhání mimo jiné ve sledovaných případech, ve kterých čelí obvinění či obžalobě spoluzakladatel finanční skupiny Penta Investments Jaroslav Haščák či guvernér slovenské centrální banky (NBS) a bývalý ministr financí za Směr-SD Peter Kažimír. To by znamenalo, že jejich stíhání bude muset být zastaveno.