Smogové peklo v Krakově: ochranné masky se vyprodávají

Krakov,

Krakov, Zdroj: Jan Pavec

Krakov,
Krakov,
Krakov,
Krakov,
Krakov,
11
Fotogalerie

Starodávný hrad Wawel je zahalený v šedožlutém oparu, není vidět na víc než pár set metrů a mezi hloučky turistů se proplétají místní s ochrannými maskami. Krakov svírá takové množství smogu, že překonává i čínskou metropoli Peking. Problémy s ovzduším trápí jih Polska dlouhodobě. V pátek čtyři ekologická hnutí oznámila, že chystají stížnost na polskou vládu u Evropské komise kvůli porušování unijních norem.

„Teď smog zahalil celé Polsko, tak se nás lidé z Varšavy ptají, co s tím,“ říká novinář Tomasz Borejza, který zároveň spolupracuje s místní neziskovou organizací zabývající se stavem ovzduší.

V celé zemi kvůli znečištění vzduchu podle odhadů způsobí smrt zhruba 40 tisíc lidí a v Krakově je tématem, jehož jsou místní noviny plné. Na předních stránkách se místo předpovědi počasí objevuje aktuální stav ovzduší a píše se o rostlinách nejlépe pohlcujících znečištění. V některých kritických dnech můžou řidiči s technickým průkazem od svého auta jezdit hromadnou dopravou zadarmo.

Masky s ochranným filtrem jdou na dračku a i dobře předzásobení obchodníci mají vyprodáno, často je rodiče kupují svým dětem. Sugestivní billboardy s chlapcem dusícím se plastovým pytlíkem vyzývající k výměně starých uhelných kotlů.

Právě zastaralé vytápění tvoří polovinu místního znečištění, doprava a průmysl po čtvrtině. Nejvyšší třída moderních kotlů až padesátkrát méně zplodin než starší typy kotlů z časů, kdy se na ekologické třídy ještě vůbec nehrálo. Zatímco se v Česku diskutuje o dalším zpřísnění regulace, u sousedů je ta dosavadní vzorem. 

V Polsku jsou pokuty za porušování pravidel nízké a limity pro nebezpečné látky v ovzduší jsou zase nastavené vysoko. „Evropské právo určuje jen to, kolikrát za rok se může vyhlásit smogový poplach. Neřeší ale, při jakých hodnotách se alarm má vyhlašovat,“ vysvětluje Borejza. Úřady podle něj navíc někdy nespouští poplach ani tehdy, kdy by podle místních pravidel měly.

V Polsku se podle zprávy Světové zdravotnické organizace nachází 33 z 50 nejznečištěnějších měst Evropy. Důvodem je hlavně široké využívání uhlí a slabá reakce úřadů. Konzervativní vláda strany Právo a spravedlnost navíc slíbila uhelnému průmyslu ochranu, právě horníci jsou důležitou skupinou jejích voličů.