Soud rozhodl. Navalnyj má za mřížemi strávit ještě tři roky. Opozičník se proti verdiktu odvolá

Alexej Navalnyj v soudní síni.

Alexej Navalnyj v soudní síni. Zdroj: Reuters

Alexej Navalnyj v soudní síni.
Alexej Navalnyj v soudní síni.
Alexej Navalnyj v soudní síni.
Alexej Navalnyj v soudní síni.
Alexej Navalnyj v soudní síni.
14
Fotogalerie

Moskevský soud v úterý poslal do vězení ruského opozičního předáka Alexeje Navalného, když jeho dřívější podmíněný trest v délce 3,5 roku změnil na nepodmíněný. Do výkonu trestu se podle ruských médií započítá doba, kterou byl prominentní kritik Kremlu v domácím vězení, takže Navalnyj má za mřížemi strávit téměř tři roky. Jeho obhájkyně Olga Michajlovová oznámila, že se proti verdiktu odvolá.

Ruský opozičník podle médií v rámci předešlého soudního verdiktu pobýval v domácím vězení deset měsíců a nyní ho tedy čekají v běžném vězení dva roky a osm měsíců. „Odečtěte od toho ještě dva týdny, které strávil ve vazbě,“ podotkla Michajlovová. Obhájkyně se chce obrátit rovněž na Výbor ministrů Rady Evropy, jenž dohlíží na výkon rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva (ECHR). Navalnyj dlouhodobě tvrdí, že jej Evropský soud pro lidská práva očistil a Rusko mu již vyplatilo odškodnění za nespravedlivé odsouzení.

Soudkyně Natalija Repnikovová dnešní verdikt podle agentury TASS zdůvodnila tím, že Navalnyj se vyžadovaným kontrolám opakovaně vyhýbal ještě před léčbou v Německu.

Podle zpravodaje agentury TASS se při vynášení rozsudku Navalnyj pokusil usmát, zatímco jeho žena Julija se rozplakala. Stráž ji k obžalovanému nepustila, popsal server Kommersant. „Vše bude v pořádku. Zatím,“ stihl zavolat Navalnyj, než ho stráž odvedla.

Jeho tým vzápětí vyzval k dalším demonstracím - a to ještě dnes večer na Manéžním náměstí nedaleko Kremlu. To mezitím obsadily bezpečnostní složky a nedá se tam podle serveru Kommersant dostat. Uzavřen je i vstup z metra na náměstí. Policie podle některých ruských médií v oblasti náměstí už zadržela několik lidí.

Navalnyj stanul před soudem v souvislosti s případem, ve kterém v prosinci 2014 dostal podmíněný trest 3,5 roku vězení za údajnou zpronevěru 26 milionů rublů (asi 7,3 milionu korun) z ruské pobočky francouzské kosmetické firmy Yves Rocher. Vězeňská služba a prokuratura požádaly soud, aby opozičníka poslal do vězení za porušení podmínek trestu. Obhajoba argumentovala tím, že Navalnyj nemohl chodit k vyžadovaným kontrolám, protože se léčil v Německu z otravy látkou ze skupiny novičok.

Kritik Kremlu tvrdí, že je politicky pronásledován a že jej v roce 2014 odsoudili jen proto, aby nesměl kandidovat proti Vladimiru Putinovi v prezidentských volbách. Argumentoval také tím, že jej Evropský soud pro lidská práva očistil a Rusko mu již vyplatilo odškodnění za nespravedlivé odsouzení. Firma Yves Rocher v listopadu 2014 podle agentury AFP uznala, že neutrpěla „žádnou škodu“.

U soudu promluvil Navalnyj, jeho obhájci i zástupce prokuratury. Kritik Kremlu před vynesením rozsudku prohlásil, že je souzen za smrtelnou urážku, které se dopustil tím, že přežil otravu nařízenou Putinem. O šéfovi Kremlu řekl, že do dějin vejde jako „travič“. Kreml již dříve odmítl výroky opozičníka, který svou otravu připsal Putinovi a tajné službě FSB. Verdikt má zastrašit miliony Rusů, zdůraznil Navalnyj. „Tak to funguje - jednoho uvězníme, abychom zastrašili miliony,“ pronesl s tím, že nelze uvěznit celou zemi.

Jednání soudu provázela přísná bezpečnostní opatření, policie mimo jiné uzavřela ulice v okolí soudní budovy, do které omezila přístup. Rádio Echo Moskvy vpodvečer uvedlo, že policie ještě před verdiktem uzavřela také Rudé náměstí sousedící s Kremlem. Přes den bezpečnostní složky zadržely už 370 stoupenců Navalného, informoval ruský server OVD-Info monitorující policejní zákroky.

Německo, Británie nebo Spojené státy krátce po vynesení verdiktu vyzvaly k okamžitému propuštění kritika Kremlu. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí výzvy odmítla. „Nevměšujte se do interních záležitostí suverénního státu. A doporučujeme, aby každý řešil své vlastní problémy,“ řekla podle agentury Ria Novosti.