Špionážní virus Flame zřejmě cílil na Írán

Flame

Flame Zdroj: Kaspersky

Sofistikovaný špionážní počítačový program s názvem Flame, jehož odhalení v pondělí ohlásili experti z antivirové firmy Kaspersky Lab, byl patrně používán proti zemím jako Írán, a to ve prospěch Západu a Izraele. Napsala to agentura AFP. Teherán přiznal, že v posledních týdnech zaznamenal rozsáhlou ztrátu dat, ale zároveň upozornil, že už se mu podařilo vyvinout antivirus, který umí špionážní software detekovat.

Na nový virus, který je údajně dvacetkrát výkonnější než poslední obávaný program Stuxnet, upozornila ruská antivirová firma Kaspersky Lab, podle níž byl software patrně aktivní od března 2010. Běžné antiviry nebyly vůbec s to jej zaznamenat.

Firma Kaspersky neupřesnila, v které zeměpisné oblasti virus působil. Dodala ale, že vyšetřuje sérii incidentů v „západní Asii“ s dosud neznámým virem. Podle západních médií byl Flame určen k napadání íránského ministerstva ropného průmyslu a počítačovou síť jeho ropných terminálů.

Místopředseda izraelské vlády Moše Jaalon dnes přiživil spekulace, že za programem stojí Izrael, když řekl, že kdokoli se cítí ohrožen Íránem je oprávněn ho zastavovat jakýmikoli prostředky, včetně tohoto. Dodal, že židovský stát je v oblasti počítačové technologie na špici a tyto „prostředky skýtají nejrůznější možnosti“.

Více o špionážním programu Flame si přečtěte zde:

Experti Flame popsali jako „jednu z nejkomplexnějších hrozeb, která byla kdy objevena“. Složitost a funkcionalita nově objeveného škodlivého programu nemá podle prvotních analýz obdobu v žádných dosud známých kybernetických zbraních.

Flame nezpůsobuje žádné hmotné škody, ale shromažďuje obrovské množství citlivých informací. Dokáže dálkově měnit nastavení infikovaného počítače, zapnout jeho mikrofony a nahrávat konverzaci v jeho blízkosti. Je také schopen automaticky detekovat spuštění „zajímavých“ aplikací: e-mailového klienta či chatovacího programu.

V minulých letech platily za nejobávanější viry Stuxnet a Duqu, které byly zaměřeny na napadání průmyslových počítačů obhospodařujících hlavně íránská jaderná zařízení. Tvrdí se, že íránský jaderný program tím byl částečně zpomalen.